Pünkösdirózsa ötödször

2022.05.28. 20:00

Ismét hatalmas siker volt a gyermekek néptáncos találkozója

A Munkásművelődési Központ adott otthont az V. Pünkösdirózsa Gyermek Néptánctalálkozónak május 28-án. A program 14 órakor egy villámcsődülettel kezdődött a Városháza téren, majd az MMK udvarán folytatódott több a több korosztályt képviselő tánccsoportok fellépéseivel élő zenével és citeramuzsikával.

Brousil Csaba

Szombaton délután két órára hirdették meg a Pünkösdi Villámcsődületet az V. Pünkösdirózsa Gyermek Néptánctalálkozó szervezői. Ehhez a táncosoknak időben el kellett indulniuk a Munkásművelődési Központtól. Hiba ebben egy szál sem volt, kettő óra után egy két perccel meg is érkezett a néptáncosok díszes ruhákba öltözött menete a főtérre. Az idén 70. születésnapját ünneplő Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes tagjai mellett a Bihari János Művészeti Iskola növendékei álltak széles kört a téren, hogy közös körtáncba kezdjenek. A zord időjárás ellenére a városlakók közül egész sokan látogattak ki a térre, hogy megnézzék a villámcsődületet. Mikor a tánc véget ért, a táncosok ugyanúgy zeneszó mellett vonultak vissza az MMK-ba, az érdeklődők pedig követték őket, jó hosszú sorban kígyózva.

Fotók: Brousil Csaba/Dunaújvárosi Hírlap

Az MMK udvarán már állt a táncosoknak a színpad, a Galiba zenekarnak a kis sátor, élesítették a hangosítást, már csak abban kellett reménykedni, hogy ne szakadjon le az ég, hiszen lógott az eső lába.

Szabó Zsolt alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket és fejezte ki abbeli örömét, hogy a pandémiás időszak után ismét lehetőség nyílt a néptáncosok találkozójának megszervezésére. 

Elsőként a Nekézsenyi Hagyományőrző Pávakör és Citerazenekar előadását láthatta a közönség. A borsodi település hagyományőrzői évtizedekkel ezelőtt alapították a pávakört, mely 2014-ben újult meg, sok tagot megtartva az alapítók közül is. Fél órás műsoruk után a táncosoké és a Galiba zenekaré lett a főszerep. A Vasas táncosai kezdték a műsort, majd jött az óvodás csoport, mely tavaly alakult és ez volt a kicsik első fellépése. Mondanunk sem kell, hogy azonnal lenyűgözték a közönséget. A Bihari iskola gyermekcsoportja Dél-alföldi vigalom című produkciója után a Vasa utánpótlás együttese lépett színpadra, majd a gyermekcsoport következett, Elküldték a Gyurkát című koreográfiájukkal. Majd ismét a Bihari növendékei termettek a színpadon. 8-12 éves növendékek alkották a csoportot, de sz látszott a produkción, hogy több éve együtt csiszolják már a tudásukat. A műsor zárásaként ismét a Vasas táncosai léptek színre, produkciójukat hangos ováció éltette.  Záróakkordként Kováts Rózsa, az MMK intézményvezetője adott át ajándékcsomagokat a tánccsoportok tagjainak.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában