Dunaújváros

2022.06.26. 11:30

Múzeumok éjszakája a kőtárban

Hosszú múltra tekinthet vissza a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozat, ahogy az országos program honlapján jegyzik, idestova már húsz esztendeje hirdetik meg minden évben a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvége szombatjára, vagyis idén június 25-re. Erre a jubileumi alkalomra mintegy négyszáz kulturális intézmény közel kétezer programmal készült.

Molnár Emese

Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az Intercisa Múzeum is azon intézmények közé tartozik, amelyek már régóta csatlakoztak az országos felhíváshoz, és színes, szakmai, ismeretterjesztő és szórakoztató kikapcsolódással várták a látogatókat a délutáni óráktól késő estébe nyúlóan.

Forrás: Zsedrovits Eniko

Hogy pontosan mióta szervezi meg a helyi múzeum ezt a rendezvényt, arra nem sikerült fényt derítenünk Farkas Lajossal, az Intercisa Múzeum igazgatójával, akivel a kőtár bejárata melletti padra ültünk le beszélgetni. Az viszont biztos, hogy minden munkatársuk elhivatottan és lelkiismeretesen készül arra év, mint év, hogy a közönség jól érezze magát a rendezvényen.

Forrás: Zsedrovits Eniko

A helyi múzeum rendszeresen a kőtárban tartja ezt a rendezvényt. A Római városrészi víztorony lábánál lévő mintegy 4 hektáros zöldövezeti terület remek helyszínként szolgál mind a szabadidős programok megvalósítására, mind a történelmi előadásokra, hiszen a római kori emléktárgyakkal hangulatos miliőt varázsol. Nyilván a szabadtéri program megvalósítása az időjárástól függ – szerencsére most is kellemes nyári estében tarthatták a Múzeumok Éjszakáját.

Forrás: Zsedrovits Eniko

A dunaújvárosi rendezvény 17 órakor vette kezdetét, és alig fél óra elteltével már száz látogató érkezett a kőtárba. Gyerekek és felnőttek egyaránt voltak a résztvevők között, akik megtalálhatták a korosztályuknak és a kedvükre való szórakozási lehetőséget: kézműves foglalkozás, beöltözés római kori viseletbe, hagyományőrző íjászkodás is szerepelt a kínálatban. Természetesen nem maradhatott el a tárlatvezetés, a pikniket követően pedig érdekes előadást is hallhattak.

Forrás: Zsedrovits Eniko

– Igyekeztünk úgy szervezni a programokat, hogy bárki bármikor bekapcsolódhasson. A covid-világjárvány befolyással volt erre a rendezvényre is, mint minden másra. Legutóbb 2019-ben tartottuk itt a kőtárban a Múzeumok Éjszakáját. Tavaly a múzeumban szerveztük meg, de az nem volt az igazi. Ez a természeti közeg sokkal hangulatosabb, látható is, hogy milyen sokan érkeztek. Meggyőződésem, ebben közrejátszik az is, hogy a pandémia miatti bezártság után az emberek vágynak a szabadba, a különféle közösségi programokra- mondta Farkas Lajos, aki bár most is kapott meghívást egy fővárosi intézmény programjára, de úgy véli, neki is itt van a helye, a helyi rendezvényen.  

Forrás: Zsedrovits Eniko

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában