Segít megelőzni a demenciát

2022.06.29. 07:00

Örömtáncolnak az egészségért

Mintegy húsz lelkes táncos vesz részt rendszeresen azon a szeniorörömtánc-foglalkozáson, amelyet Gyöngyössy Katalin oktató szervezésében tartanak minden kedden a kulcsi faluházban.

Török Tímea

Fotó: Zsedrovits Eniko

Kulcs - Az örömtánc nemcsak a nevében, hanem hangulatában is az. A ritmusos zenére könnyedén mozgó résztvevők arcáról mosoly és harmónia sugárzik, ami nem csoda, hiszen, mint megtudhattuk, a tánc életenergiát ad, fokozza a jólétet és frissebbé is tesz. 

A szeniorörömtánc az ötven–hatvan feletti korosztály számára kidolgozott kíméletes, egészséges és szórakoztató mozgásforma Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A szeniorörömtánc kialakulása a múlt századba nyúlik vissza. Magyarországon Csirmaz Szilvia kezdte terjeszteni. 2017-ben végzett az első huszonnégy táncoktató. Ekkor alapította Gyöngyössy Katalin több csoportja között a rácalmásit is, amely két év után költözött át Kulcsra. A csoportok létszáma változó, a négy csoportba közel százan járnak. 

Az örömtánc nemcsak a nevében, hanem hangulatában is az

– A szeniorörömtánc az ötven–hatvan feletti korosztály számára kidolgozott, kíméletes mozgásforma, amelyet három szóval szoktak jellemezni: mozgás, öröm és agytorna. A szeniortánc igazodik a koro­sodó szervezet sajátosságaihoz, a koreográfiákban nincsenek akrobatikus elemek, ugrások, gyors forgások, bonyolultabb lépéskombinációk. Nem igényel állandó partnert sem. A nemek arányától függetlenül mindig az éppen jelenlévők táncolnak együtt, tehát nem társastánc, hanem közösségi tánc. 

A négy csoportba közel százan járnak szeniortáncra

– Többféle stílusú zenére járjuk a kör-, páros, sor- és csoporttáncokat. Ráadásul kutatások szerint az örömtánc egyedülálló módon segíti a demencia megelőzését. Semmilyen más tevékenységről – beleértve a keresztrejtvényfejtést, verstanulást is – nem mondható el, hogy hetvenhat százalékban segít megelőzni az Alzheimer-kórt. Jelenleg szabadúszó vagyok, de egyetemen fiatalokkal is kipróbáltam ezt a mozgásformát, amelyet ők is nagyon élveztek, különösen a sortáncoknak volt nagy sikere körükben. 
– A kulcsi csoporttal júliusban egy nagyszabású fellépésre készülünk, a Nemzetközi Duna menti Nyugdíjas Találkozón fogunk fellépni – mondta el Gyöngyössy Katalin oktató. 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában