Kulcs

2022.06.30. 16:00

Zenészlegendák az új Kosztolányi-tárlaton

A település faluházában július 5-én 17 órakor Arcok és legendák címmel Kosztolányi György képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás.

Török Tímea

20210812 Kulcs SKICC Művészeti Egyesület alkotótábora a településen Képen: Kosztolányi György festőművész Fotó: Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Laczkó Izabella

Kosztolányi autodidakta módon tanulta a művészetet, mára azonban elismert tagja több művészeti szervezetnek, jegyzett képzőművész, festő és szobrász is. Műveiből számtalan nagy sikerű kiállítást rendeztek már. Néhány évvel ezelőtt országos médiaérdeklődés kereszttüzébe került, amikor a kulcsi Sőtér sétány közepén, egy omladozó ház falára megfestette Bud Spencer, Terence Hill és Orbán Viktor portréját. A hajóállomáshoz vezető úton a köztéri műalkotás hamarosan turistalátványosság lett. A médiavissz­hangnak köszönhetően ezek után már nem csak a művészetkedvelők ismerték a nevét. 

A művész a hazai pálya megmérettetésére készül Fotó: archív

Kosztolányi kulcsi születésű, sokáig élt Dunaújvárosban. Majd visszavágyott a vízpart mellé, ezért ismét Kulcson alkot. Elmondása szerint már nyolc­éves korában ecsetet ragadott, és Munkácsy festményeit másolta, később a kulcsi Móricz Zsigmond Könyvtár vezetőjének, Kati néninek a portréját is megfestette. Jellemzően olajfestéket használ a kezdetektől fogva, hála nagybáty­jának, aki megajándékozta a festékkészlettel az akkor még csak szárnyait bontogató művészpalántát. 
Az alkotó több mint szívesen dolgozik karakteres arcok megformálásával. A portréfestészete különösen kiemelkedő. Egyedi stílusa könnyen beazonosítható, sajátos vegyes technikája mára már a kézjegyévé vált, most éppen aranykorát éli. A készülő tárlat témája is ehhez igazodik. Elsősorban zenészeket láthatnak viszont a kiállítás látogatói, igazi „kosztolányis megfogalmazásban”. 
Mindig is szívesen foglalkozott a festészet iránt érdeklődő, festeni vágyó lelkes amatőrökkel, tanítványai közül többen már egyedi kiállításokkal büszkélkedhetnek. Ő maga jelenleg is aktívan fest, új munkákkal készül a hazai pálya megmérettetésére. 
Jövő héten kedden ismét kiállítása nyílik a kulcsi közművelődési intézményben. A megnyitón köszöntőt mond Jobb Gyula polgármester, a tárlatot megnyitja Rizmayer János művészetpártoló, közreműködik Győrki István gitárjátékával és Csuhai Gyuláné versmondással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában