Felháborító!

2022.07.02. 15:35

Vandálok pusztítottak a szatmárcsekei temetőben

Ismeretlen tettesek megrongálták Magyarország egyik legszebb kopjafás temetőjét.

Elkeserítő látvány fogadta a temetőgondnokot Szatmárcsekén: a hungarikumnak számító kopjafás temető több síremlékét is kidöntötték péntekre virradóra - írja a szon.hu.

Egyértelműen látszik, hogy nem az időjárás pusztított, hanem vandálok rongáltak. Itt nincs térfigyelő kamera, ismeretlen tettesek ellen tettünk feljelentést a rendőrségen

 reagált érdeklődésünkre Csoma Zoltán, a tiszaháti település polgármestere.

Szatmárcseke központjának közelében található 

a református temető, a különleges kopjafái és a Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek ott lévő sírja miatt a turisták zarándokhelye. Az 1776-ban létesített temetőben 1172 tölgyfából készített, másfél-két méter magas, csónak alakú, sokak szerint emberi arcot ábrázoló fejfa jelöli a sírokat.

Összesen 16 kopjafát rongáltak meg abban a községben, ahol egyébként a település vezetője szerint alapvetően jó a közbiztonság.

– Amikor meghallottam, hogy mi történt Szatmárcsekén, érzelmileg nagyon megérintett, a torkom is elszorult. Olyan örökségünk a kopjafás temető, amit becsben kell tartanunk. Elfogadhatatlan ez a cselekedet. 

A rongált kopjafák pótolhatatlanok. A vandalizmust mélyen elítélem

– jegyezte meg Baracsi Endre, a megyei értéktár bizottság elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!