Kulcs

2022.07.04. 11:37

Buszmegállós dilemmák

A legnagyobb közösségimédia-felületen egy helyi csoportban jelentős számú felhasználótól érkező hozzászólással, lájkkal, vélemény- és eszmecsere alakult ki a Kulcs határában lévő 6-os úti buszmegállóval kapcsolatban. Mivel sok megszólaló hozzátette a véleményét, azt gondoltam, a sokakat érintő témában többen a nyílt színen is szeretnének kiállni véleményük mellett arccal és névvel az újságban. De a félszázat közelítő kommentekből csak egy valaki volt hajlandó velünk szóba állni.

Török Tímea

Kulcs - „Ez egy európai színvonalú buszmegálló? Nincs oldala, nincs egy pad, amire a várakozó legalább a csomagját le tudná tenni. Nagyon szomorú látvány” – írta a hozzászólás-cunamit indító hölgy, és a mondandóját alátámasztva egy 2022. áprilisi felvételt tett közzé a 6-os főúti buszmegállóról a Budapest felé tartó oldalon. Megkerestem Jobb Gyula polgármestert, hogy minden felvetésre választ kérjek tőle. Elmondta lapunknak: 
– Elsőként szeretném leszögezni, hogy a megkeresés ezen útja nem csak az újságírók előtt áll nyitva. A megoldáshoz vezető út, ha az önkormányzattal van problémája a lakosságnak, az, ha az önkormányzathoz fordulnak hivatalosan. Ennek nem fóruma a Facebook, de telefonon, személyesen, vagy akár írásban minden üggyel foglalkoznak az illetékesek. Nagyon sok ember jön hozzám személyesen, hív telefonon, vagy ír levelet. Ezért azt gondolom, a segítő szándékkal kapcsolatos érdektelenségről, hogy a Facebookon véleményt megfogalmazók gyakran nem is szeretnének a probléma megoldásáig eljutni. 
 

Azsbóthné Kazi Alexandra, Azsbóth László Botond és Kazi Alexandra is gyakran várja ebben a megállóban a buszt Fotók: Török Tímea

– Tehát a külterületen lévő buszmegállókhoz visszatérve. Valaki azt írta, hogy előbb-utóbb ez a bodega se lesz meg. 
– Ezt én is így látom. Valóban szörnyű állapotú ez a buszmegálló, azonban a karbantartása nem önkormányzati feladat. Ugyanakkor megértem a panaszokat, hiszen kulcsiak állnak ott ülőhely hiányában és fagyoskodnak a szélben. Ez nem maradhat így, egyetértek. De hangsúlyozom, hogy a felelős költséggazdálkodás is nagyon fontos igénye a lakosságnak, ezért része az önkormányzati munkámnak. A 6-os főút menti buszmegállók karbantartása nem önkormányzati feladat, javítását nem tervezte a képviselő-testület. Ugyanakkor a településen pályázati forrásból megújultak az elmúlt év során a belterületi buszmegállók. Az új épületek korszerűek és környezetük parkosított. 

– Valaki azt írja: „felvettem a kapcsolatot a Volánnal”. A hivatalos választ is csatolta, amelyben arról tájékoztattatta dr. Őry Ferenc utaskapcsolati csoportvezető a bejelentés íróját, hogy a 6-os úti buszmegállóban a Volán Zrt. csak a személyszállítást végzi és az utastájékoztatásért felelős. Ez a megálló külterületen van, ezért a karbantartása kapcsán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az illetékes. 
– Igen, ez valóban így van. Ezt természetesen az önkormányzat tudja, a Közúttal is felvettük már a kapcsolatot. Most újabb levélben kérem majd őket a körülmények javítására. De a leggyorsabb megoldást annak a lakosnak a hozzászólásában látom, aki az önkéntes munkával történő javítást javasolja. Kérem, jelentkezzen nálam, az önkormányzat támogatni fogja törekvését. 
 

A 6-os főút melletti megálló karbantartása a Közút Zrt. feladata

– Egy hozzászólás pedig így hangzik: „Nem buszoznak az illetékes elvtársak. De ha jól láttam, akkor az új buszfordulóban sem volt buszmegálló, hogy az eső vagy tűző nap elől beálljanak a buszra váró utasok…” 
– Szükség van a lakosság visszajelzéseire, de csak a megfelelő fórumon érkező ér célba. Jogosnak tartom a felvetést, az új buszfordulónál még hiányzik a fedett buszváró. Ezt a pályázat nem tartalmazta, de a jogos igény kapcsán már intézkedtem is. Szerencsére a kormány biztosította forrásellátásnak köszönhetően a településnek vannak lehetőségei az ilyen jellegű lakossági igények megvalósítására. Már felkértem a tervezőt, hogy tervezze meg az új belterületi busz­megállót, ezért hamarosan megkönnyíthetjük a tömegközlekedéssel utazók életét egy fedett, paddal rendelkező megállóval az új buszközlekedési csomóponton is. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában