A kegyeletről tanácskoztak tabuk nélkül

2022.07.06. 14:00

Aki a múltját nem becsüli, a jövőjét nem érdemli

Az egyik legnagyobb tabu, ami körülvesz bennünket az az elmúlás. Tudjuk, hogy elkerülhetetlen, de még sem akarjuk tudomásul venni, hogy szeretteinkkel és velünk is majd ez történik. Így, amikor szembesülünk a végérvényessel, a legtöbben zavarodottan és kétségbeesetten állunk. Ilyenkor segítségre van szükségünk. Így bármennyire is megborzongtatóan hat, létjogosultsága van annak a nemzetközi temetkezési konferenciának és kiállításnak, amelyet a közelmúltban rendeztek hazánkban.

duol.hu

Fotó: KESMEDIA

Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos szakegyesületének elnökeként is részt vett a Közép-Európában először hazánkban megszervezett konferencia szervezésében. Nagyon színvonalas rendezvény volt, a fő témaköre az előadásoknak a temetkezés és az innováció.

- Ez elég különösen hangzik…
- Valóban, bár akár a nyilvántartás, akár a szertartások, akár a kellékek terén is rengeteg változás van. Ez is egy szakma, egy elég különleges szakma, hiszen az életvégének méltó lezárását bízzák ránk a hozzátartozók.
- Mik a tapasztalatok?
- A mi kultúránkban még mindig tabu beszélni és rendelkezni arról, hogyan és miképp szeretnénk lezárni a földi életünket. Mivel tabu, így a hozzátartozók is sokkal nehezebben tudják feldolgozni a gyászt, s ennek nem kedvez a mostanában elterjedt szokás, hogy nagyon sokan hazaviszik a szeretteik hamvait. A konferencián előadást tartó pszichológus elmondta, hogy ezzel az elengedés folyamata sérül, mint ahogy az is nehezíti ezt az érzelmi folyamatot, ha nincs olyan hely, ahová kimehetünk, ahol tudjuk, hogy a végső nyughelye van. Ahol beszélhetünk róla utódainknak, ahol megemlékezhetünk róla azzal, hogy sírhelyét ápoljuk és gondozzuk. Szerencsére már léteznek hazánkban is életvég tervező szervezetek, amelyek révén az elmúlásunkkal kapcsolatos összes jogi és érzelmi döntéseinkhez segítséget kapunk.

A szervezőbizottság

- Egy kicsit úgy hangzik, mintha hazabeszélne…
- Nem szándékozom…Egy valós problémáról van szó, nincs annál szomorúbb, mint amikor egy lakás eladása során az új tulajdonosok azzal fordulnak hozzánk, hogy elődjeik ott felejtették a kamrában a nagymama hamvait. Aki a múltját nem becsüli, a jövőjét nem érdemli” – szólnak Szent István szavai, s ennek ma is töretlen az aktualitása.
- Milyen innovációkról hallottak?
- Ezek egy része a digitalizációhoz kapcsolódik, s a nyilvántartással kapcsolatos, de láttam egy egészen érdekes újsdonságot is. Egy gyönyörűen megformált fa egy-egy levelében helyezik el a hozzátartozóink hamvainak egy részét, s ezt a levelet magunk dönthetjük el a telefonunk applikációja segítségével, hogy mikor világítunk meg, s ezt a mobilunkon láthatjuk is. De kapható most már nálunk is szeretteink ujjlenyomatát őrző ékszerek is. Nagyon megtiszteltetésnek vettük, hogy kormányunk a Dukai Miklós önkormányzatokért felelős államtitkár és Dr. György László innovációért felelős államtitkár által képviseltette magát a rendezvényünkön, ezzel elismerve a munkánk fontosságát.

A konferencia előadói
Forrás: KESMEDIA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában