Napra pontosan hét éve történt

2022.08.17. 20:00

Özönvízszerű eső lepte meg Dunaújvárost - videóval frissítve

Mielőtt azt hinnék a kedves olvasók, hogy egy alternatív dimenzióból jelentkezünk, tájékoztatásul közöljük, hogy a 2015-ös évről van szó.

duol.hu

OMW kúttól a vasútállomás felé

A nagy melegben – péntek éjfélig harmadfokú, azaz a legmagasabb szintű hőségriasztást adtak ki az ország egész területére – és a nagy szárazság közepette talán üdítően hat a videón ennyi vizet látni, de a hét évvel ezelőtti rövid idő leforgása alatt esett jelentős mennyiségű csapadék felborította a város nyugalmát. Egy óra alatt több mint negyven milliméternyi csapadék hullott a városra. Volt, aki hatvan milliméternyire becsülte a felhőszakadás által hozott csapadékot.

Korabeli beszámolónk szerint a város nehezen megközelíthetővé vált a hétfő délutáni felhőszakadás miatt. Miközben a város gyakorlatilag bedugult (vagy beázott) hétfőn délután három és négy óra között, a városhatártól délre zavartalanul sütött a Nap. A Papírgyári úti és a Dózsa György úti vasúti felüljárókat félméteres víz öntötte el. A Vasmű úton a két szélső sávot tengelyig, az új Vasmű utat a belvárosi körforgalmi csomóponttól a Castrumig az autók küszöbéig érő víz lepte. Az Aranyvölgyi úton visszafelé jött a víz a csatornákból. A Baracsi út Dózsa út felőli végét is ellepte a víz. Sok helyütt a gyalogátkelők víz alatt álltak, a járdákon hatalmasak voltak a tócsák. A vízelnyelők nem működtek. Sok autó meghibásodott az út közepén. Beázott a polgármesteri hivatal és Kortárs Művészeti Intézet pincéje is. 
A katasztrófavédelemnél hétfőn délután huszonöt jelzést kaptak a városból az épületek alagsorába befolyt víz miatt. A helyi tűzoltók mellett sárbogárdi, solti, fehérvári és pusztaszabolcsi hivatásos, illetve mezőfalvi önkéntes tűzoltók is szivattyúzták a vizet. Üzletek is beáztak: a Magyar úton néhány boltot be is kellett zárni négy óra körül, annyi víz folyt be az üzlethelyiségbe.
Ennek ellenére országszerte nagyon alacsony vízállásokat mértek a Dunán. Dunaújvárosnál mínusz tizenöt centiméternél volt a hét végén a mérce, Szob és Dunaföldvár között tizenkét gázló nehezítette a hajózást, az uszályok csak harmadterheléssel hajózhattak.

Csapadékra és enyhülésre ugyan várunk, de nem ilyen monszunra. Esti áztató eső mellett kora őszi kellemes 25 fokos hőmérséklettel kiegyeznénk most. Add már Uram az esőt – énekelte Kovács Kati az örökzöldjében. Vele együtt mondjuk mi is: Add már Uram az esőt, áztatót, kármenteset…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában