Rácalmás

2022.09.27. 07:00

Rendhagyó születésnapot ünnepeltek Rácalmáson

A hagyományok ápolásának, a történelem vívmányainak, emlékeinek megőrzése, s ezeknek az utókorral való megismertetése fontos társadalmi és kulturális jelentőségű. Főleg napjainkban, amikor az automatizálás, a robottechnika, általában a technológiai fejlődés rohamtempóban száguld el mellettünk.

Török Tímea

S Bizonyára sokan egyetértenek velünk abban, hogy a hagyományok ápolásának, a történelem vívmányainak, emlékeinek megőrzése, és mindezeknek az utókorral való megismertetése fontos társadalmi és kulturális jelentőséggel bír. Ezért különleges a rácalmási vasútállomáson megrendezett esemény. Ugyanis az emlékparkban álló mozdony, becenevén a Púpos, 55. születésnapját ünnepelték az emléket állítók a vasút szerelmeseivel. Képünk a kiállított étkezőkocsiban készült.

Fotó: LI

A helyi vasútállomás jócskán eltér a szokványostól. Környezete a kisváros híréhez méltón a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület tagjainak jóvoltából rendezett, mi több, egyenesen meseszerű. További különlegesség, hogy – szintén a városvédők alkotó akaratával – egy vasúttörténeti emlékparkot alakítottak ki, ahol 2015 szeptembere óta egy korabeli étkezőkocsi szemlélteti, milyen is volt a XX. század vasúti gasztrokultúrája. 

A bejárható vonaton muzeális értékek láthatóak Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Még ugyanazon év októberében megérkezett mellé a Púpos becenévre hallgató, M40.103 típusú, Ganz-MÁVAG gyártmányú dízelmozdony is, ami ugyan már akkor is beindult egy gombnyomásra (dacára annak, hogy évekig a záhonyi roncstelepen volt kitéve mindennemű viszontagságnak), ám a legjobb indulattal sem lehetett jó állapotúnak nevezni. 

Kovács István parókus megszentelte a vasúti relikviákat

A vasúti járművek kívül-belül megújulva korhű festéssel, még pályaszámmal is ellátva várják az érdeklődőket. A bejárható vonat minden négyzetcentiméterén Gyöngyösi László magángyűjteményéből származó muzeális relikviák láthatóak. 
A gyönyörűen kialakított helyszín korábban a „Legszebb vasútállomás” cím elnyeréséért meghirdetett versenyen megszerzett, szépen csillogó bronzéremmel büszkélkedhet. Most különleges eseménynek adott otthont a hétvégén. Ugyanis az emlékparkban álló mozdony 55. születésnapját ünnepelték. 

Gyöngyösi László ötletgazda és főkonstruktőr – aki maga is dolgozott korábban fővonali mozdonyvezetőként – beindította a szülinapos mozdonyt

Az esemény 10.30 perckor kezdődött. Az ünnepi rendezvényen Kovács István görögkatolikus parókus megszentelte a vasúti relikviákat. Majd a rendhagyó születésnap alkalomból Gyöngyösi László ötletgazda és főkonstruktőr – aki maga is dolgozott korábban fővonali mozdonyvezetőként – beindította a mozdonyt. Természetesen a születésnapi buliról az ünnepi ebéd sem hiányozhatott, az ínycsiklandó körmös csülökpörkölt, az ünnepen résztvevők, valamint a sok boldog kisgyerek szívmelengető kacaja és áhítatos tekintete koronázta meg az eseményt. 
Szerencsére akadnak még köztünk olyanok, akiknek szívügye a múlt század emlékeinek megóvása a közösség örömére. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában