Triplán ünnepeltek

2022.10.03. 15:00

Nevet kapott a szentiváni kultúrház

Névadó ünnepséget tartottak az alig több mint 600 lelket számláló kis faluban. Ám azt már jól tudjuk Alsószentivánról: egy kis község, nagyra törő álmokkal. Ez a kijelentés pedig szombaton ismét bizonyosodott -írja társoldalunk a feol.hu.

KECSKÉS ZOLTÁN

A képen a legidősebb férfi lakosnak, Madarasi Ferencnek játsszák a nótáját: Az én apámnál nincs jobb a világon Fotós: Nagy Orsolya

Ismét együtt ünnepelt a község, amely újabb mérföldkőhöz érkezett. Köszönet, összefogás, hit, remény és szeretet. E gondolatoknak Husvéth Imre polgármester adott hangot ünnepi beszédében a falu apraja-nagyja előtt. Mint kiderült, e naptól fogva a helyi kultúrház Szentiványi Péter Közösségi Színtér néven működik tovább. A faluvezető felszólalásában a névadót méltatta, hiszen ha valahol elhangzik Alsószentiván neve, legelőször mindenkinek a dió jut róla eszébe. Ez Szentiványi Péter munkásságának köszönhető, aki arra törekedett, hogy gyengébb termőterületeken is jó termőképességű fajtákat hozzon létre, ezzel pedig nemzetközi hírnevet szerzett, mégis hű maradt gyökereihez, nemesítő tevékenységét Szentivánon végezte és a diófajták elnevezése is tükrözi ragaszkodását a településhez. Örökségét pedig fiai viszik tovább, akik megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt – fogalmazott a faluvezető.

Az alsószentiváni diónak párja nincsen! Tudta ezt Szentiványi Péter diónemesítő is.
Fotós: Nagy Orsolya

Szani Zsolt, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság Kertészeti Fajtakísérleti osztályának témavezetője beszédében kiemelte, hogy Péter bácsi legalább 30 évvel megelőzte korát tudományos felfedezéseivel, munkája korszakalkotó a csonthéjas gyümölcsök nemesítése terén. Juhász Zsófia, a Fejér Megyei Értéktár Bizottság alelnöke a dió és a művelődési ház közösségben betöltött szerepét állította párhuzamba. Érdekességként elmondta, ha valaki dióval álmodik, az energiát, termékenységet, örömöt jelent. Ezt követően a történelmi egyházak képviselői, Helter István plébános és Nagy Richárd tiszteletes megáldották az új épületet és minden benne helyet kapó későbbi rendezvényt.  

Köszöntötték a falu időseit is – különösen Kocsis Istvánné Rózsika nénit, aki a falu legidősebb lakosa a maga 92 évével, illetve Madarasi Ferencet, aki a legidősebb férfi lakos 86 évesen. 
Fotós: gy Orsolya

A falu piros betűs ünnepén nem feledkeztek meg a világnapokról sem, amiből kettő is volt. Ez alkalomból Nagy Orsolya alpolgármester köszöntötte  a falu nyugdíjasait, időseit – különösen Kocsis Istvánné Rózsika nénit, aki a falu legidősebb lakosa a maga 92 évével, illetve Madarasi Ferencet, aki a legidősebb férfi lakos 86 évesen.

A zene világnapját is ünnepelve a  világhírű Rajkó Zenekar is fellépett 
Fotós: Nagy Orsolya

A zene világnapja apropójaként pedig az ünnepség méltó zárásaként a világhírű Rajkó Zenekar előadását hallgathatták meg az érdeklődők. A Suki István prímás vezetésével játszó zenészek örömmel elhúzták a megjelentek kedvenc nótáit is.

Forrás: feol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában