Piac

2023.01.28. 08:00

A nagyon hasznos cékláról ritkán esik szó

ACs

Céklát több standnál is vásárolhattunk Fotó: LI

Cudar idő volt tegnap. Hűvös volt, megspékelve páradús, hol esős, hol havas idővel. Ez érződött a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiac forgalmán is. Péntek délelőtthöz képest feltűnően sok volt az üres stand, és a vásárlók sem tapostak egymás sarkára. Azért kétségbe nem kellett esni, egy átlagos család a hétvégéjére bármit megvásárolhatott. 

Amit mostanában mindenképpen meg kell figyelni, azok az árak, de örömmel nyugtázhatjuk, az inflációs időnkben stagnálnak. A szokásos árukínálatban felbukkant egy olyan zöldség is, amely egész évben ritkaságszámba ment, és ha volt, akkor is elég borsos áron. A brokkoliról van szó, ami egy helyen volt, kilójáért 1290 forintot kért a gazdája. 

Piaci beszámolónkat az időjárással kezdtük, ami most melegágya a különböző, elsősorban légúti betegségeknek. Ebben az időszakban igen fontos a vitamin bevitele a szervezetbe. Ezen a téren sokat emlegettük már a savanyú káposztát, a gyümölcsöket, különösen az almát, a mézet mint immunrendszer segítőt. Az írásainkban azonban valamilyen okból kifolyólag a cékla mindig háttérbe szorult. Ezúttal viszont ezt az igen egészséges zöldségfajtát vettük górcső alá. Három „fajtájához” juthattunk hozzá. A nyers kilója 450–490 forint között mozgott, savanyúságként 1400 forintot kellett fizeni egy kilo­grammért, amíg egy másfél literes PET-palackkal a levéből 500 forintért juthattunk hozzá. A cékláról pár szó étvágygerjesztőként: a céklában nagy mennyiségben találhatóak vitaminok és ásványi anyagok, valamint anti­oxidánsok. Nemcsak a gyökerét, de a zsenge leveleit is meg lehet enni, például salátába keverve. 
 

Krémes brokkoli

A brokkolikrémleves télen-nyáron fogyasztható. Álljon itt egy könnyen elkészíthető recept. Hozzávalók: 1 kg brokkoli, vaj, 3 dl tejföl, 1 liter víz, só, bors, szerecsendió, 10 dkg mandula. Elkészítés: a vajat felolvasztjuk, a feldarabolt brokkolit megforgatjuk benne, majd felöntjük vízzel. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. A brokkolit roppanósra főzzük, botmixerrel pürésítjük, felforraljuk, majd belekeverjük a tejfölt. Vékonyra szeletelt pirított mandulát szórunk rá. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában