Bejelentés

2023.02.01. 18:22

A kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét (videó)

A mai kormányülésen döntött arról a kabinet, hogy a következő hat hónapban kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét, ami több mint 16 milliárd forint - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

duol.hu

A mai kormányülést követően Orbán Viktor miniszterelnök video üzenetében elmondta:

"A mai napon találkoztam azzal a csapattal, amelyet dr. Mészáros Lajos képviselőtársam vezet. Ő Dunaújváros parlamenti képviselője, amely csapat azon dolgozik már hosszú hónapok óta, hogy megmentsük a Dunaferrt. A Dunaferrt tönkre tették a korábbi tulajdonosok, a vállalatvezetők és végül a brüsszeli szankciók. Sajnos Brüsszeltől hiába várunk segítséget, onnan csak szankciók jönnek, más nem. A mai kormányülésen a képviselő úr előterjesztésére azt a döntést hoztuk, hogy a következő hat hónapban a kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak a bérét. Ez több, mint 16 milliárd forint. És a következő hónapokban azon fogunk dolgozni, hogy a hat hónap elteltével megbízható, stabil működést biztosító tulajdonosa lehessen majd ennek a magyar ipar számára nélkülözhetetlenül fontos dunaújvárosi vasműnek."

Megszületett a kormánydöntés – esély a vasmű megmentésére

A Dunaferrel kapcsolatos kormánydöntés kapcsán dr. Molnár Krisztián, Fejér Vármegye Közgyűlésének elnöke sajtónyilatkozatában elmondta:

„A Vasmű folyamatos hanyatlása a Gyurcsány Ferenc és kormánya által 2004-ben végrehajtott rablóprivatizációval  (az elnevezés Pintér Tamás jelenlegi jobbikos polgármestertől származik, egészen pontosan korábbi énjétől, amikor is még magából kikelve ordibálva „hazaárulózta” jelenlegi szövetségeseit, s jelenlegi főnökét, Gyurcsány Ferencet  pedig börtöncellába küldte volna, inkább nem, idézem, hogy meddig tartó büntetéssel...) vette kezdetét, melynek következményeként 2022-re a Gyár szakadékba került. A „privatizáció” folyományaként azon milliárdok, melyeket jó esetben a működésre és a fejlesztésre kellett volna fordítani, „kitalicskázása”, kezelhetetlen adósságállomány, a károsanyag kibocsátás már egészséget veszélyeztető mértéke, a dolgozói bérek kifizetésének akadozása, adott esetben elmaradása, valamint a jogi cégképviseleti szabálytalanságok, offshore háttér - melyet a szomszédunkban zajló háború és az arra adott elhibázott brüsszeli szankciók csak tetéztek - a teljes működésképtelenségbe sodorta a Vasműt.
Az elmúlt hónapokban Magyarország Kormánya, Dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője és jómagam éjt nappallá téve azon dolgoztunk, hogy megmentsük a gyárat és az itt dolgozó mintegy 4200 ember munkahelyét, családjaik megélhetését, még ha elég kilátástalannak is tűnt ez a helyzet, hiszen éppen a privatizáció okán immár egy ezer sebből vérző magáncégről van szó. A gyár megmentése érdekében több ízben volt lehetőségünk személyesen Orbán Viktor miniszterelnök úrral tárgyalni, így pl. a mai napon újabb egyeztetésen járhattunk miniszterelnök úrnál Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő úrral és Szepessy Gergővel, a Vasmű alkalmazottjával.

A sok erőfeszítés és a tárgyalások eredményeként a mai napon megszületett a kormánydöntés, amely szerint Magyarország Kormánya 6 hónapra megfinanszírozza a dolgozók bérét, ami jelenleg több, mint 16 milliárd forintos összeget tesz ki. Mondanom sem kell, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben milyen hatalmas segítségnyújtás ez miniszterelnök úr és Magyarország Kormánya részéről!

Ez még nem azt jelenti, hogy megmenekült a Vasmű, hanem azt, hogy esély van rá, hiszen ez alatt az idő alatt egy új befektető megmentheti a gyárat, és rendezett körülményeket teremtve gondos és felelős gazdája lehet a térség meghatározó foglalkoztatójának.

Külön köszönöm Magyarország Kormányának és Dr. Mészáros Lajos képviselő úrnak a segítséget, hiszen nem a szakadék széléről, hanem egyenesen a szakadékból sikerült kihúzni a Vasműt! 

Megjegyzem, ha a térség Dr. Mészáros Lajos személyében a tavalyi választásokon nem kapott volna egy ilyen képviselőt - látván a korábbi ellenzéki képviselő tevékenységét, helyesebben érdemi tevékenységének hiányát-, akkor ma a Vasmű és az itt dolgozók véglegesen megmenthetetlen helyzetben lennének.

Azt is le kell, hogy szögezzük, hogy Dunaújváros Megyei Jogú Város vezetése hangzatos kommunikációs tevékenységükön túl – bár főnökükkel, Gyurcsány Ferenccel indították el a Vasmű hanyatlását – érdemben semmit nem tettek a Vasmű megmentéséért. Jelentős különbség van Dunaújváros városvezetése és a mi szerepvállalásunk tekintetében, hiszen míg Pintér Tamás és csapata a Karmelita kolostor előtt látszatsajtótájékoztatót tart, meg sem próbálva ténylegesen tenni a Vasmű és az itt dolgozók megmentése érdekében, addig mi Magyarország Kormányával és képviselő úrral rengeteget dolgoztunk az ő megmentésük érdekében, és ma sem a kordon előtt „bohóckodtunk”, hanem bent, az épületen belül, miniszterelnök úrral tárgyalva sikeresen közreműködtünk ennek a nagyon fontos és reményt adó döntésnek a meghozatalában.”

Az elmúlt másfél hónapban felpörögtek az események a Dunaferr-nél, foglalta össze a Magyar Nemzet:

A jó ideje bajban lévő Dunaferr felszámolását december közepén rendelték el, pár nappal az után, hogy a kormány mentőövet dobott a társaságnak. Az ISD Dunaferr Zrt. működésének jogi háttere hosszú ideje nem volt biztosított, nincs igazgatósága, felügyelő bizottsága, sem cégvezetője, és jelentős,

csaknem ötszázmilliárd forintnyi tartozása van.

Sőt a helyzet odáig fajult, hogy a cég már a villamosenergia-számláit sem tudta fizetni, ezért a kormány november 30-án a Magyar Közlönyben közzétett határozatával már megelőzte egy katasztrófahelyzet kialakulását a Dunaferrnél azzal, hogy a vasmű szerves részeként működő ISD Power Energiatermelő és Szolgáltató Kft. zavartalan villamosenergia-ellátását rendeletileg szabályozta.

A Magyar Közlönyben december 13-án jelent meg a kormányrendelet, ami szerint ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot, a cégbíróság három munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen felszámolási eljárás megindítását. A Fővárosi Törvényszék eszerint járt el december közepén.

Ősszel az energiaválság és az acélpiaci pangás miatt kialakult helyzetben már mindkét nagyolvasztóját leállította a cég. A leállás közvetlen oka az volt a cég akkori tájékoztatása szerint, hogy a nélkülözhetetlen alapanyag, a koksz beszállítását évtizedek óta végző partner, a Donau Brennstoffkontor GmbH (DBK) váratlanul megtagadta a szállítást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!