Alkotó közösséget teremtettek

2023.03.23. 14:00

Jól sikerült jótékonysági bált rendeztek Nagykarácsonyban

A kedvezményezett a helyi néptáncegyesület volt. Az estet a közönség nagy örömére a Baracs Néptáncegyesület tagjai nyitották meg, őket pedig négy zenekar követte az elmúlt hétvégén. Horváth Csaba ezúttal nemcsak zenészként, hanem az esemény rendezőjeként is szerepet vállalt. Felidéztük, beszélgettünk róla, és újból örömünk volt benne.

Balogh Tamás

A fellépő zenekarok kiváló alapot szolgáltattak a táncos rendezvényhez

Fotó: Balogh Tamás

– A rendezvény ötletgazdája voltam. A néptánc híve vagyok, de nekem soha nem volt rá módom, hogy egy ilyen csoportba jelentkezhessek. Ezért aztán zenészként a táncoltatást választottam – kezdte mondanivalóját Horváth Csaba. Majd így folytatta: – A mi falunkban a közelmúltban már több alkalommal szerettek volna néptánccsoportot működtetni, de valamilyen okok miatt rendre megakadtak a próbálkozások. Az egyik fontos dolog egy ilyen alkotó közösség megteremtése. Ez a benne szerepet vállalók szempontjából is föltétlenül hasznos, és a településünk közvetlenül is profitálhat belőle, hiszen a közösségi eseményeinket a fellépéseikkel tartalmasabbá tehetik. Ezzel a bállal elsősorban nem a reménybeli támogatók felé fordultunk, hanem azokat szerettük volna megszólítani, akik majd táncosként, a jelenlegiek mellett töltik fel az egyesület sorait. Ebben az esetben nem a kisiskolásokra, hanem a tőlük idősebbekre gondoltam. Fontos dolognak tartom, hogy nem a nulláról kell kezdeniük a munkát, hiszen a fellépőruháik megvannak, illetve a próbák helyszíneit is egy összefogással biztosítani tudjuk. Persze azt is remélem, hogy ezzel a rendezvénnyel példát mutattunk arra, hogy aki tud, az a lehetőségének megfelelő módon támogassa őket. Mi ezzel a szerény eszközzel megtettük az első lépéseket. 

A rendezők, Horváth Csaba és Pinke Kata Fotók: Balogh Tamás

Arra a kérdésre, hogy kit hívtak meg a táncmulatságra, a következőket hallottuk: – Fontos volt, hogy ne egy szokványos táncmulatságot csináljunk. Szerencsénk volt, hogy a Baracs táncegyüttest megtudtuk hívni egy rövid, de színvonalas bemutatóra. Egyrészt értékes volt a produkciójuk, másrészt nem titkoltan ők egy eleven példát mutattak arra, hogy egy igazi táncpedagógus irányításával, tehetséggel és szorgalommal mire lehet képes egy tánccsoport, és azzal mekkora örömöt okoznak a közönségnek és cserében rengeteg szeretetet kapnak tőlük. Így születik a siker, ami tovább hajtja őket – mondta róluk Horváth Csaba. 
Suplicz Mihály, a Baracs Néptáncegyüttes alapító vezetője 1984 óta a mai napig táncol, és pályafutása alatt számos sikeres, önálló színpadi produkció is fűződik a nevéhez. Művészi teljesítményét jelentős díjakkal és kitüntetésekkel ismerték el, ő így vélekedett: 
– Nagyon szívesen jöttünk el a Baracs táncegyüttes egy csoportjával erre a fellépésre, hiszen már sokszor jártunk ebben a faluban, és sikeres táncházakat is tartottunk. Nagyon örülök annak, hogy itt is segíteni akarják a néptánchagyományok továbbélését, ami a kultúránk jelentős része. Sajnos a munkájukban azonban, a többi elfoglaltságaim miatt nem tudok részt venni. A mostani fellépésünk is nagyon sikeres volt, köszönjük az elismerő vastapsot! 

A Baracs táncegyüttes fellépő csoportja

Két dudás nem fér el egy csárdában – vetjük fel. És négy zenekar? 
– Ennek a rendezvénynek az ötlete még decemberben született – folytatta a főrendező. Előszálláson a januárban megrendezett zenészbálon vetettem föl az ötletet a fellépőknek, akik szívesen vállalták ezt a bulit is, hiszen a zenészek számára is különleges, szinte egy minifesztivál lett belőle. Mivel egymást váltjuk, szórakozásra is marad lehetőségük. Fontos volt, hogy úgy válogattam össze őket, hogy senki sem érzett rivalizációt, és a jótékonyságot is partnerként kezelték. Az alapötletemet a párommal, Pinke Katával osztottam meg, aki szintén megvalósíthatónak találta. Van gyakorlata a hasonló közösségi események megrendezésében, hiszen a helyi ifjúsági klub elnökeként, hasonló szerepben évente több alkalommal is sikeresen helytáll. Őszintén szólva, ha ő nem állt volna mellém, akkor elengedtem volna az ötletet. A rendezés és a lebonyolítás minden részletében számíthattam rá, ezért a sikert közösnek mondhatjuk. 

Ejtsünk szót a házigazdáról és a fellépő zenekarokról is. 
– A hasonló eseményeknél nélkülözhetetlen segítő társ a csupa szív Mergl István, a helyszínt adó kultúr tulajdonosa, aki a vendégül látásunkat is megoldotta. Igazi lokálpatrióta, aki szívesen állt mellénk. A fellépő zenekarok pedig ezek voltak: a Főnix Boys Paksról, Fischl László és csapata Mezőszilasról, a Szabó duó Nagyvenyimről és a Szamaras Zenekar voltak, akiket a nagykarácsonyiak a magukénak éreznek – mondta a főszervező. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában