Botrány Ercsiben

2023.06.01. 18:00

Döntést hoztak a helyi közakarat figyelmen kívül hagyásával - videóval

Török Tímea

Fotó: Fehér Gábor

2023. május 30-án 17 órakor kezdődött Ercsi Város Önkormányzat képviselő-testületének nyílt ülése. A lakossági ellenvélemények és aláírásgyűjtés, egyértelmű szakértői ellenvetések, és a testület négy, Gólics Ildikó és képviselőtársainak ellenérvei sem tudták megakadályozni a testületi többséget, hogy a helyi közakarat ellen döntsön.

Az önkormányzás deklarált célja a helyi közügyekben demokratikus módon, széles körű nyilvánosságot teremtve kifejezni és megvalósítani a helyi közakaratot. Ez Ercsiből nézve most másként látszik.

A maratoni hosszúságúra nyúlt testületi ülésen, amelyen meghívott vendégek, valamint a lakosságból is többen jelen voltak, 24 napirendi pontról kellett döntenie a kilenctagú képviselő-testületnek. Nagyjából 21 óra körül értek a településvezetők a napirendi pontok közül a huszonkettedikhez. Ez a hivatalos meghívóban Ercsi város központ komplex megújításával kapcsolatos forgalmi tanulmány elfogadásáról címet viselő előterjesztés rendkívüli lakossági felháborodást váltott ki, ami azonban biztosan nem érte váratlanul a döntéshozókat.

Ugyanis Gólics Ildikó alpolgármester, a testületi ülésen így fogalmazott:

– A határozathozatalt megelőzően az önkormányzat május 18-ra meghirdetett lakossági fórumán is számos ellenvetést, kérdést fogalmaztak meg e témában a lakosok, amelyre azonban válaszok nem érkeztek.

Szintén az alpolgármester asszony foglalta össze a napirendi pont lényegét is. E szerint a város a TOP Plusz programok keretében megjelent Élhető települések című felhívásra pályázatot nyújtott be. A sikernek és a támogatói döntésnek nagyon örültek, ennek értelmében 418 millió forintot kap a város. Ennek nagy részéből kerékpárút épül majd, amit a lakossági igényekre alapozva kíván megvalósítani a testület. Ugyanakkor 168 millió forintot a városközpont megújítására terveztek felhasználni, ebben azonban nincs egyetértés. A képviselő-testület többségének öt fős voksa alapján egyirányú forgalmi rendet fognak életbe léptetni a Szent István út, Bem utca és a Tűzoltótorony közötti, mintegy 130 méter hosszú szakaszon. Pedig a lakosság jelentős többsége elutasította a Tűzoltótorony és művelődési ház közötti szakasz elzárását a gépjárműforgalom elől. Most az egyirányúsítást és következményeit is megvizsgáltatták a közlekedés-mérnökökkel.

– A mérnökök javaslata egyezik azzal az állásponttal, amit kezdetektől képviselünk képviselőtársaimmal: a jelenlegi forgalmi rendet megtartva kell megújítani az érintett útszakaszt, biztonságosabbá téve a Tűzoltótorony előtti kereszteződést és a gyalogosforgalmat, közben növelve a zöldfelületet – hangsúlyozta több fórumon is Gólics Ildikó.

A keddi nyilvános önkormányzati ülésen, mint az átlátható, demokratikus működés elengedhetetlen garanciáján, hiába volt minden ellenvetés és érv. „Érdekes” volt látni a városközpont megújításáról szóló vita önkormányzati színházi előadásról készült felvételen, hogy a lakosság képviselőinek kivétel nélkül megadta a szót az ülést vezető Szabó Tamás polgármester, de Gólics Ildikónak és képviselőtársainak több esetben nem.

Az alpolgármester asszony így összegezte a történteket lapunknak:

– A legfontosabb szempont, amelyet képviselőtársaimmal képviselünk, hogy a lakossági többség érdekei és igényei szerint élhetőbbé váljon a település. Mindezt az ercsiek felhatalmazásával vé-gezzük, véleményünk világos és egybeesik a lakosságéval, valamint szakemberekével is. A megho-zott döntés a városközpont megújítása helyett jelentős forgalmirend-változást kényszerítene az ercsi lakosságra. A teljesen öncélú, és szakmai megfontolást nélkülöző lezárások következtében megnövekedett gépjárműforgalmat városunk családi házas övezetére zúdítanák, és ezzel élhetet-lenné tennének több utcát. Ezt a lakosság többsége egyértelműen elutasítja, amelynek a testületi

ülésen személyesen, és benyújtott aláírásaikkal is hangot adtak! Hangsúlyozom, hogy a mi felada-tunk az ercsiek felhatalmazásával a lakosság képviselete. Ezért mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez az intézkedéssorozat ebben a formában ne valósulhasson meg. Elsőként petí-ciót fogunk benyújtani a döntés ellen – mondta el Gólics Ildikó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában