Palántázás

2023.06.05. 07:00

Zsebkendőnyi területen is lehet szép konyhakertünk, friss paprikánk, paradicsomunk

Jankó Árpádhoz és a feleségéhez, Andreához indultam Dunaföldvárra. A célom az volt, hogy némi tudománymorzsát fölcsipegetve tőlük a kertészet világából, magam is a mestere leszek a szakmának. Azt hiszen a célom messzebb került, mint azt valaha is gondoltam.

Balogh Tamás

Jankó Árpád

Bármelyik nemzetközi tévés csatorna boldogan és eredményesen forgathatna náluk Jankó Árpádék mintagazdaságában. Az imponáló sátrak alatt hihetetlen precizitással nevelve, gyönyörű növényeket láttam. A szabad ég alatt? Ámulatba ejtő kertészet. 

Fölszaladnak Fotók: Balogh Tamás

A házigazda már a kapuban meglepett, mert abban az öltözékben, amit viselt, akár indulhattunk volna egy kávéházba.

- Mondjuk úgy, hogy ünneplős ruhát vettem föl a tiszteletedre - mondta nevetve. - Valóban, itt nem ez az utcára való ruházat a módi, hanem a mezőgazdasági tornacipő.

- Abban a hitben jöttem önhöz, hogy egy kertészhez megyek, de már a kapuban megállított a tábla, hogy őstermelő. Mi a különbség?

- Azt gondolom, hogy a kertész egész életében, főleg iskolákban szerzi meg az ismereteit. Én viszont autodidakta módon, a nagyapáimtól és a szüleimtől tanultam. Ma már a vénámban van.

Kincses sátor

- Attól tartok, a nagypapák nagyon kemény iskolát vittek annak idején!

- Volt mit tanulnom tőlük. Ők még lovas kocsival kezdtek. Azzal jártak föl palántát árulni Dunaújvárosba. Aztán, ahogy jött a jó idő, színesedett a palettájuk: előbb a cseresznyével és a többi gyümölccsel, majd a sárgarépa és a krumpli következett. Mondhatom, hogy bele születtünk ebbe az életbe. Korán kezdtem a szakma tanulását. Már tizenéves koromban Székesfehérvárra jártunk a piacra.  Amikor megnősültem, könnyen megállapodtunk a feleségemmel, hogy ezt az utat visszük tovább. Azóta „simán” vesszük az akadályokat. 

- Ez persze, csak a magamfajta látogatónak újdonság, hiszen Jankó Andrea a férje szerint is elképesztő pontossággal igazodik el a palántarengetegben.

-Elsősorban paradicsom, paprika, uborka, batáta, padlizsán van itt, tehát mindenféle, a kiskertekbe való palántákat nevelünk. Persze mindegyikből több fajtát is tartunk. Megtalálható náluk a hagyományos bokor, a futós, a koktél, kicsi vagy nagy, piros-sárga és csoki paradicsom is…  A paprikák között az édes, a csípős, közöttük a chilli, a hegyes erős, cseresznye, az alma, a kosszarvú. Amikből savanyúságot tudnak készíteni, vagy akár fel is fűzhetik. A palántázást elvileg május végéig szokták ajánlani, de most a hűvös esős hetek miatt egy héttel eltolódott az időjárás, azzal együtt a kerti teendők sora is. Ennek a munkának is vannak olyan szabályai, amit nem árt betartani. A hagyományos paradicsomnál a kisebb bokorkarósnál ötven-hatvan centis, a futó kacsozottnál a negyvenes tőtávolságot ajánljuk. Persze, ha sok termésre van szükség, akkor érdemes a technológiát (lugas vagy karós) is figyelembe venni a választáskor. Az erősebb növényt sziklevél utáni első levélig, a kisebbeket a sziklevélig ajánlott elültetni. 

Jankó Andrea

- Milyen szomszédságot visel el például a paradicsom és a paprika?

- Jól megférnek egymás mellett. A paradicsom szereti a zellert, és a bazsalikomot is. Öntözés tekintetében pedig mi a paprikánál, paradicsomnál a szalagos (csepegtető) változatot használunk, de anélkül is megoldható. Sokaknak eszükbe juthat a tő melletti kitányérozás, mert látták vagy hallottak róla, ezt a kabakos növények az uborka, sárga és görögdinnye, spárgatök és cukkini igényli. Viszont nem kell minden nap öntözni. Az időpontot úgy állapíthatod meg,  hogy beledugod az újadat a talajba és, ha már az első újpercnél nedves, akkor még nem kell öntözni. Aztán, ha nagyon kemény a talaj, akkor körülötte egy kicsit fel kell lazítani, hogy megőrizze majd az öntözés nedvességét. Sajnos a kapa máig kihagyhatatlan eszköz maradt! - tette hozzá nyomatékosan…

Szabadföldön

- Vegyünk egy négytagú családot, akik maguknak termelnének konyhakerti növényeket. Van rá húsz négyzetméternyi területük. Elég lesz az a céljaikra?

- Ideális lehet. Egy kis cukkini, paprika, paradicsom elviselik egymást és hoznak annyi termést, ami elegendő lesz a számukra. Ha nem lesz olyan szép a termés, mint a piacon árusított, akkor nem kapott elég tápanyagot, vitamint, vagy neki való tápoldatot. De nem is hiszem, hogy csak a rekord méretű termés ad nekünk boldogságot. Inkább az öröm, hogy mi vegyszerek nélkül szeretettel gondoztuk és  finom!

- Az állandó napsütésbe, vagy az árnyékokba ültessünk?

-Ahol hely van rá! És, ha szabad a pálya, akkor a félárnyékba. Délelőtt süti a nap, de délután a hőségben már árnyékot kap, mert akkor könnyen megéghet. Normális viszonyok között öt-hat hét után fogyasztható lesz a termése. 

- Akár egy vödörbe is ültetheti! - hallom Árpádtól, és ha szót fogadok neki, akár dísznövény is lehet a palántámból. - Persze abba is lehet, és ott kapálnod sem kell… Viszont abba nem közönséges, hanem jó minőségű virágfölddel kell összekeverned, de a legjobb lenne tőzeggel elegyíteni. Az egy laza anyag és nem tud bekeményedni - teszi hozzá a házigazda. 

Jó kondícióban

- Mi a slágercikk a palánta világban?

- A paprika, paradicsom és az uborka. Ennyi! Nyilván, ahol vannak gyermekek, ott viszik a koktélparadicsomot is, de mellette legyen igazi, nagy is. Nyilván a lecsóba. A nagynak a héját könnyebb is leszedni. Én például egy nagyon éles késsel mindig meghámozom. 

Útra készen

- Miért akarod permetezni a palántákat? - kérdeztem Árpádtól.

- Azt gondolom, hogy a mai világban anélkül nem lehet eredményesen növényeket termeszteni! Hiába mondjuk azt, hogy ez itt bio termény, de az csak egy kis kitérő a válasz elől. Én is mindig megpróbálok minél kevesebb vegyszert használni, hiszen gondolok a családomra. A paprikákra nagyon oda kell figyelni, mert azokat a tripszek, a nagyon apró rovarok és a betegségeik könnyen elviszik. Viszont, ha neked tetsző termést szeretnél látni az ágyásokban, akkor újra kell tervezni a növények gondozását, mert hozzá kell nyúlni a veszélytelen készítményekhez. Természetesen nem akkor kell permetezni, amikor már benne van a baj, és holnap fogyasztani szeretnéd. Amikor még kicsi a növény, akkor kell megfogni, mert ha a permetezés után megerősödik, akkor rendben vagyunk vele. A gazdaboltokban olyan kiszerelésben is lehet vásárolni, ami az ilyen kis területre való. 

Tennivalók

- Végül kaphatnánk útravaló bölcselet?!

Árpád: - Ne félj, hogy a kertészkedésben meg fogsz szakadni. Elég, ha reggeltől estig csinálod….

Andrea: - A mi mottónk: aki fát és palántát ültet, esetleg magot vet, az bízik a jövőben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában