A szakember szerint nincs mindenki számára megfelelő, egységesen jó megoldás. Az étkezések számunkra optimális száma függ az ételek összetételétől, minőségétől, mennyiségétől, a testalkatunktól, a fizikai aktivitásunktól, az életritmusunktól és az egészségügyi problémáinktól is.

Mit javasol a dietetikus, hányszor együnk egy nap?

 

együnk egy nap óra étkezés fogyókúra

Fotó: Shutterstock

Mindenkinek más a jó

„A több, kisebb részre osztott adaggal nem terheljük túl az emésztőrendszerünket, a gyomrunk megfelelően tud ürülni, az epénk és a hasnyálmirigyünk képes kellő mennyiségű emésztőenzimet és epefolyadékot termelni a tökéletes emésztéshez, és ideális esetben − ez természetesen függ az adott étel összetételétől – a vércukor- és inzulinszintünk sem ugrik az egekbe. Ha a kis volumenű étkezések két-három óránként követik egymást, szervezetünknek biztosan nem kell energiahiánytól tartania az étkezések között eltelt időben sem” – hangsúlyozza Barcza Zsuzsanna.

„A napi háromszori étkezés sem helytelen, ha minden étkezésünk tartalmaz komplett fehérjéket és lassan felszívódó szénhidrátokat. Tény, hogy nagyobb eséllyel többet eszünk akkor, ha az étkezéseink között több idő telik el, de egy jól összeállított, rostokban és tápanyagokban bővelkedő étkezés akár több órán át is fedezheti a szükségleteinket úgy, hogy közben nem raktározunk zsírt, és nem is éhezünk.”

Reggeli-ebéd-vacsora

„Az biztos, hogy a három főétkezésnek kell biztosítania tápanyagszükségletünk alapját mennyiségileg is és minőségileg is. A reggeli a legkisebb energia- és tápanyagtartalmú étkezés, az ebéd a legnagyobb, a vacsora pedig a kettő közötti, azonban az sem jó, ha ezek között lényeges mennyiségi különbség van” – figyelmeztet a dietetikus.

Célszerű, ha a reggelink alapját az összetett szénhidrátok adják, de nem feledkezhetünk meg a teljes értékű fehérjékről sem. Ebédnél fontos, hogy a fehérjék és szénhidrátok mennyiségileg kiegyenlítsék egymást. Ilyenkor vehetünk magunkhoz magasabb keményítőtartalmú, gyorsabban felszívódó szénhidrátot, viszont ügyeljünk arra, hogy ezt legalább kétszeres mennyiségű, lassan felszívódó, alacsony glikémiás indexű élelmiszerrel is egészítsük ki (például egy rész rizs, két rész párolt zöldség). Vacsoránál aztán az arányok forduljanak meg, az utolsó étkezés bővelkedjen zsírszegény fehérjékben, amit lassan felszívódó szénhidrátokkal egészíthetünk ki.

A legjobb, ha az utolsó étkezésünket a lefekvés előtt három-négy órával befejezzük. A három főétkezést szükség esetén kiegészíthetjük egy-két kisétkezéssel, amelyek szinten tartják a vércukor- és inzulinértékeinket a következő étkezésig.

Kisétkezésre fogyaszthatunk gyümölcsöt, zsírszegény tejtermékeket, viszont óvakodjunk a magas kalóriatartalmú péksüteményektől, a nasiktól!

 

Vizet is!

„Soha nem szabad elfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásáról sem − hangsúlyozza a dietetikus. − Ahogy ételeinket, úgy az elfogyasztott folyadékot is fontos megfelelően »adagolnunk«, hiszen a veséink egyszerre 3-4 dl-nél többet képtelenek feldolgozni. Átlagos folyadékigényünk, amit a testmozgás mértéke, a külső hőmérséklet fokozhat, ideális testtömegünk 4 százaléka. Ha egy-másfél óránként elfogyasztunk egy-egy pohár folyadékot, és naponta eszünk gyümölcsöt, zöldséget, zsírszegény tejtermékeket, könnyen kielégíthetjük a szervezetünk folyadékigényét.”

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink