Mi bajunk lehet attól, ha elcsattan egy gyengéd csók? Látszólag semmi, de nem árt tudni, hogy mi rejtőzik az intim pillanat mögött. Ha ugyanis összeér az ajkunk, az nem csak az érzelmeinket kavarhatja fel, de különös betegségeket is átadhatunk egymásnak.

A melegben forróbb a vérünk: Nem is olyan ártatlan a csók

Könnyebben jönnek az égő kis sebek

Abban a pillanatban, hogy valakivel összeér az ajkunk, máris baktériumokat és vírusokat cserélünk. Természetesen ettől rettegni nem kell, de nem árt, ha tudjuk, hogy mindez milyen veszélyeket rejt magában. Az első és gyakorlatilag a legkönnyebben elkapható betegség: a herpesz. Ez főként az ajkakon jelenik meg, és sajnos majdnem két hét mire teljesen elmúlik. Szakértők szerint, ha nem szeretnénk az égő, viszkető hólyagocskákkal járó betegséget elkapni, egészen a sebek eltűnéséig ne csókolózzunk, mert nem csak a kezdeti stádiumban fertőz!

Sajnos, ha egyszer már elkaptuk a vírust, akkor újra és újra jelentkezhetnek a sebek. Gyors segélyként használhatunk rá ecetet, teafa, vagy citromfű olajat, de a legjobb a megelőzés. Erősítsük immunrendszerünket, cinkkel és C-vitaminnal.

Tinik réme: a csókláz

A csókbetegség (mononucleosis infectiosa) leginkább a serdülőket veszélyezteti. Magas lázzal, torokfájással, nyirokcsomó megnagyobbodással jár. Hidegrázás, fejfájás, gyengeség, izomfájdalom, hasfájás, ízületi fájdalom, kiütés is kísérheti. Már csak azért is érdemes vigyázni, és nem érintkezni senkivel, akinek ilyen tünetei vannak, mert majdnem 3 hétig tartó betegség. Ha mégis elkaptuk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert a magas lázat csillapítani kell, ráadásul időnként szövődmények is kialakulhatnak. A betegség néha májnagyobbodást, sárgaságot is okoz, mely hányással, étvágytalansággal társul. A lép is megduzzadhat és kihasadva belső vérzéseket okoz, ezért is fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés.

Még mindig nem a múlté a szifilisz

Az Újvilágból származó betegség kórokozója rendkívül veszélyes, mert nem csak szexuális úton, de csókkal is terjedhet. Sajnos nem csak a bejutás helyén (száj vagy nemi szervek) hanem a testen bárhol okozhat panaszt. A fertőzés után három héttel vörös folt, majd fekély alakul ki, a környező nyirokcsomók megduzzadnak. Kezelés nélkül két-három hónap múlva az egész testen kiütések jelennek meg. Ilyenkor súlyos szövődményekkel kell számolnunk: látóideg-sorvadás, gerincsorvadás, bénulás is kialakulhat. Ha ilyet tapasztalunk magunkon, azonnal forduljunk orvoshoz, mert antibiotikummal kezelhető.

Egy néma kór: Chlamydia

Ez a betegség a fertőzött nők háromnegyedénél semmilyen tünetet nem okoz, ezért is kapta a néma kór nevet. Ha mégis, akkor köztes vérzés, medencefájdalom, sárgás hüvelyfolyás jelentkezik. Szerencsére antibiotikummal gyógyítható, de ha nem foglalkozunk vele, komoly károkat okozhat a szervezetben: kismedencei gyulladás, petefészek-elzáródás, illetve meddőség is kialakulhat.

Ezeket is ajánljuk

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.