Sajnos több ember szenved ettől a különleges ételallergiától, a gluténérzékenységtől, de azt mégis kevesen tudják, hogy is helyettesítsék a liszteket a különböző finomságokban, ha megkívánnak egy kis édességet. Ebben próbálunk segíteni most.

A legfinomabb gluténmentes pillekönnyű kakaós csiga

A glutén – más néven sikér – a gabonafélék magjában előforduló két fehérje keveréke. Ezek a fehérjék a különböző gabonafélékben eltérnek egymástól. Szakemberek szerint valahol akkor kezdődött a baj, a mikor a gabonákat elkezdték nemesíteni, hogy még ízletesebbek legyenek, és ezért az egyik fehérjetípus, az alfa-gladin többségbe került a szemekben, és az emberi emésztőrendszer, ezzel nem tudott mit kezdeni, hiszen évezredek alatt nem ennek emésztésére alakult ki. Mindez különböző emésztőrendszeri problémákat okoz: bélben gyulladás alakul ki, és a bélybolyhok sorvadni kezdenek. Mindez oda vezet, hogy a szervezet képtelen feldolgozni az elfogyasztott ételeket, és számos betegség alakul ki.

Hihetetlen, de nem lehetetlen!

Egyes táplálkozási irányzatok szerint mindnyájan érzékenyek vagyunk a gluténre: de a jelenségnek fokozatai vannak, s mindenki a skála egy bizonyos pontján helyezkedik el. Sőt olyanok is akadnak, akik arra jutottak, hogy az érzékenység azért alakult ki, mert az élelmiszeripar számos olyan adalékanyagot használ, ami hasonlít az alfa-gladinra, és ez a szervezetben nagyon nehezen bomlik le. Állításuk szerint, ha egy kiadós méregtelenítés után újra építenénk a bélflórát, lassan hozzá lehetne szoktatni a szervezetet a gabonákhoz.

A gluténmentes étrend bevezetése bizony nem könnyű, szerencsére viszont sok gluténmentes termék könnyíti meg a betegek életét. Ezek között segít eligazodni Koháriné Szabó Éva, aki új, a Mindmegettén indult videósorozatában gluténmentes ételeket készít, és azt is megmutatja, milyen termékekkel érhető el, hogy ugyanolyan puha legyen a gluténmentes kenyér, vagy épp foszlós a mentes kakaós csiga, mint a búzalisztből készült társaik.

Fotó: shutterstock

HOZZÁVALÓK:

  • 30 dkg langyos tej vagy növényi ital
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 dkg méz
  • 40 dkg it’s us miklos’ universal mix plus liszt (prebiotikus cikoriainulinnal készült)
  • 6 dkg cukor vagy méz
  • 6 dkg olvasztott margarin vagy vaj
  • 4 dkg hideg margarin vagy vaj
  • 1 db tojássárgája (M-es)

A töltelékhez:

  • 3 dkg olvasztott margarin vagy vaj
  • 3 ek cukor
  • 3 ek holland kakaó

A nyújtáshoz:

  • rizsliszt

A tetejére:

  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

ELKÉSZÍTÉSE:

 

Mik lehetnek a tüneteid? Álmatlanság, gyakori fejfájás, fáradtság, ekcéma, gyulladások, fertőzések, elhízás, cukorbetegség, Alzheimer-kór, legyengült immunrendszer, pajzsmirigy betegségek, depresszió, csontritkulás, ízületi gyulladás, éremeszesedés

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.