Fejér Megye Kupa

2022.05.18. 20:51

A Főnix FC harmadszor is kupagyőztes lett

A Fejér Megyei Kupa fináléjának már évek óta a Dunaújváros Stadion ad otthon, az idei döntőben az Ercsi Kinizsi és a Főnix FC csatájából egyetlen góllal a fehérváriak kerültek ki győztesen.

Káldor András

A boldog győztes Főnix FC gárdája, amely harmadszor hódította el a kupát

Forrás: Kricskovics Antal

Egy kupadöntő mindig más, mint egy bajnoki meccs. Egy kupadöntőnek varázsa van, és teljesen mindegy, hogy milyen szintet képviselnek a résztvevő felek. Láthattuk egy hete, hogy a Magyar Kupában közel negyvenezren látogattak ki a Puskás Stadionba, és az angol FA Cup, a világ legrégebbi versenysorozata már 1872 óta kápráztatja el a szurkolókat.

A Fejér Megyei Kupának ugyan nincs ilyen jelentős múltja, de azért nem panaszkodhatunk, mivel az MLSZ Fejér Megyei Igazgatósága által létrehozott megmérettetés 2016/17-es idényben indult útjára, és azóta az egész megye labdarúgását megmozgatja, ősztől tavaszig.

Ez a döntő annyiban volt más, mint a korábbiak, hogy két egykori győztes csapott össze. A Főnix FC együttese az első két évben zsebelte be az elsőséget, míg az Ercsi Kinizsi a 2018/19-es kiírásban diadalmaskodott, de már harmadik alkalommal jutott el a döntőbe.

A mérkőzés előtt a csapatok felsorakoztak a kezdőkörhöz és a szurkolókkal együtt elénekelték Magyarország nemzeti himnuszát, majd két ifjú Főnix-nevelés, Gombor Zsombor és Bence végezhették el a finálé kezdőrúgását.

Szalai Pál (narancs) pillanatai, a találkozó egyetlen gólját szerezte
Forrás: Kricskovics Antal

Ideális labdarúgóidőben indult az összecsapás, mely az első negyvenöt percben eléggé hullámzó játékot hozott. A Főnix FC próbált valamivel többet kezdeményezni, hét percen belül három fehérvári szöglettel. A 16. percben láttuk az első két kapura lövést, előbb Somogyvári Martin 12 méteres löketét, majd Németh Gábor 17 méterről kínálta meg Szabó Tamást. Aztán Andrejev Illés hozta a frászt csapattársaira, mellényúlt ugyanis egy középre ívelésnél, a labda pedig nem sokkal a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret. A 25. percben ismét Somogyvári előtt kínálkozott lehetőség, egy jobboldali beadás után alig fejelt mellé. Mindkét vezetőedző igyekezett instruálni az övéit, miközben Pavlik József nyugalomra intette a narancs mezeseket, addig Lieber Károly rendre tapssal kísérte csapata egy-egy ígéretes helyzetét. A 31. percben Holentoner Edvin addig kevergetett, míg a 16-oson belülre jutva kapura zúdította a labdát, de Szabó Tamás szerencséjére a felső léc megmentette a góltól. Majd Rebők Imre és Németh G. összjátéka után Németh talált az oldalhálóba. A 36. percben a túloldalon saját játékostársát találta telibe Adorján Gergő 13 méterről ajtó-ablak helyzetben egy jobboldali beadást követően.

A második félidő is kezdőrúgással indult, melyet az Ercsi utánpótlásából Németh József György végzett el, aki a szünetben külön készült erre. Rögtön a fordulás után a kiugró Adorján veszélyezetetett balról, de Andrejev lábbal nagyot védett. Az 52. percben Somogyvári adott középre, a védők mögül kibújó Rebők 8 méterről kecsegtető szituációban viszont Szabóba lőtt. Nagy taktikai csata zajlott a pályán, és némiképp a színvonal rovására is kihatott, egy picit le is ült a meccs a 60. perc körül. Ezt valamelyest oldotta a csereként beállt Pápai Kristóf, aki emberes lövéssel mutatkozott be, de labdája a felső sarok mellett szállt el. Erre válaszul a zöld-fehérek sebességet váltottak, és egymás után kétszer kellett Szabónak tisztáznia.

A 83. percben megszerezte a Főnix FC a vezetést, egy kontra után Szalai Pál játszotta magát tisztára, és lőtt a tehetetlen Andrejev mellett laposan 5 méterről a hálóba, 0-1. Nem bízta ezután a véletlenre a Főnix FC, tartotta a labdát, míg a Kinizsi sokkal célratörőbb játékot szeretett volna játszani a hajrában, ráadásul a 89. percben Tóth Krisztián középre lőtt labdájáról minden zöld mezes lemaradt. Minden kétséget kizáróan egyenlítési lehetőség volt, és ezzel el is lőtte a puskaporát az Ercsi, így némi hosszabbítást követően a Főnix FC 2017 és 2018 után harmadik alkalommal zsebelte be a kupaelsőséget.

A díjakat Schneider Béla, az MLSZ Fejér Megyei Igazgatója, Bencsik István, az FMLSZ társadalmi elnöke, Bíró Zsolt, az FMLSZ igazgatóhelyettese, valamint Nemes Ferenc tiszteletbeli elnök adták át.

Természetesen előkerültek az öltöző mélyéről a gondosan lehűtött pezsgők, amelyek folytak is rendesen. Ebben különösen a narancs mezesek mestere, Pavlik József járt az élen, aki jól meglocsolta fiait...

Jegyzőkönyv

Ercsi Kinizsi – Főnix FC 0–1 (0–0) 
Dunaújváros, 250 néző,  V: Wittner József (Varga Patrik, Török Bence).
Ercsi Kinizsi: Andrejev – Tóth K., Holentoner, Juhász B., Németh G. (Neuvert, 85.) - Kun, Lak, Jerzsabek, Rebők (Kondreska, 66.) - Mónus, Somogyvári. Vezetőedző: Lieber Károly
Főnix FC: Szabó T. – Pataki (Zoboki L., 85.), Szalai P., Csiba, Adorján – Klémán M. (Kertész, 72.), Király B., Rubos Pápai, 59.), Zoboki Á. (Jófejű, 72.) – Takács G., Bognár I. (Patkós K., 85.). Vezetőedző: Pavlik József
Gól: Szalai P. (83.)    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában