Frissen Fejérből

2022.05.24. 15:12

Van képe hozzá? A pettendi vasútállomást keresik képeken

Kárpáti Miklósnak több, a Velencei-tó környékével és Pettenddel kapcsolatos írását közöltük már lapunkban. Most segítségért fordult hozzánk: a pettendi vasúti megálló történetét írja. Fényképes kutatómunkája azonban zsákutcába futott. Olvasóinkban bízunk!

S. Töttő Rita

A vasutallomasok.hu felvételét mellékelte Kárpáti Miklós, mint olyan fotó, amely a lebontás előtti helyzetet ábrázolja

Forrás: Kárpáti Miklós

A Velencei-tó környékének egyik legjelentősebb helytörténeti kutatója, helyi antikvárius Kárpáti Miklós, aki mindig lenyűgöző alapossággal hozza történelmi visszatekintéseit. Most a pettendi vasútállomás került fókuszába, amelynek történetét kezdte el kutatni. Ám a mára lebontott állomásépületről csak közvetlenül a bontás előtti képekei vannak, a működő épületről sehol sem talált fényképet.

- Sem a MÁV archívumában, sem más országos és megyei gyűjteményben nem leltem fel fotókat a még aktívan működő épületről – mondja Miklós, akinek a hírlap archívuma sem lett sajnos a segítsége. Éppen ezért most olvasóinkban bízunk, hátha hozzájárulhatunk e felhívással, kéréssel a kutatáshoz. A kérdés az: vajon lapul-e valakinek a családi archívumában olyan fényképfelvétel vagy dia, esetleg digitalizált videófelvétel, amelyen, akár csak a háttérben, de jól látszik a pettendi vasútállomás épülete?

- Nagy segítséget jelentene, ha ilyen módon valaki hozzájárulna a történet teljessé tételéhez! – mutatott rá Miklós, aki elárult részleteket is a kutatásáról: - A  Déli Vaspálya Társaság 1861-ben megnyitott Buda-Nagykanizsa vonalának Velencei-tó környéki állomásairól gyűjtöttem adatokat s akkor derült ki, hogy a pettendi megállót igen korán, 130 éve nyitották meg. Mivel a pettendi megállóval kapcsolatban több érdekes és váratlan dologra is rábukkantam, elhatároztam, hogy ezeket hozzáférhetővé teszem, magyarán megírom. A kutatások során szembesültem azzal, hogy a 2010 előtt lebontott állomásépületről nem csak a szakkönyvekben, folyóiratokban, de az internetes adatbázisokban és a nagy, országos és megyei gyűjteményekben – mint a MÁV-archívum, Közlekedési Múzeum, Szent István király Múzeum, Vörösmarty Könyvtár - sem található fénykép.

Olvasóink felhasználható felvételeit a [email protected] e-mail címre várjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában