Frissen Fejérből

2022.06.30. 17:30

Körforgalom, többsávos út, esetleg elkerülő szakasz? Már vizsgálják a 7-es főút szabadbattyáni kereszteződésének átalakítását

Megérkezett a válasz a település központjában lévő lámpás kereszteződés problémájára, ami évtizedek óta keseríti meg az arra autózók és a 7-es főút nyomvonalán élők mindennapjait.

Hajdú Marianna

Forrás: Hajdú Marianna / FMH

Az évek jöttek-mentek, a forgalom egyre csak nőtt, a helyzet napról-napra lehetetlenebb lett. A főútvonal településre eső részét nem csak a helyiek használják, jellegéből fakadóan egy forgalmas tranzitútvonal.

Korábban már beszámoltunk ennek a szakasznak a fontosságáról. 

A település központjában, a templomnál a 7-es főút és két másik forgalmas mellékút fut össze. Sáregres felől a 6307-es számú mellékút, ez a 61-es főutat köti össze a 7-es főúttal. Szabadbattyán és Litér között a 7202-es számú út a 7-es és a 8-as főutakat.

Az M7-es autópálya ezt a terhelést lenne hivatott enyhíteni, de sokan spórolják meg a havi matrica árát azzal, hogy a főútvonalon maradnak. Arról nem beszélve, ha az autópályán bármilyen fennakadás van, a forgalom automatikusan a 7-es főútvonalra terelődik. 

Szabó Ildikó, Szabadbattyán polgármestere levélben kereste meg az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, melyet Törő Gábor, országgyűlési képviselő és Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke is aláírt. A polgármester a levelében arra kérte az illetékeseket, mérlegeljék a település lehetőségeit a fennálló problémával szemben.

Az “elcsúsztatott” kereszteződés szinte generálja a bajokat. A zebrán szabályosan áthaladó gyalogosokat gyakran érték balesetek, halálos kimenetelű is történt. A dugót kiismerő autósok a település egyéb utcáin próbálnak “egérutat” nyerni. A balatoni szezon csak ront az alaphelyzeten. A Budapest-Balaton kerékpár útvonal eredeti tervei is bedőlhetnek a lehetetlen kereszteződés miatt. 

 Több mint két évig a polgármester nem engedte elveszni a lehetőséget a probléma orvoslására. A minisztériumi levél célt ért. Megérkezett a várva várt válasz: 

“...A fejlesztés nem szerepelt korábban sem az út programban, sem TIK Projekt listájában, ezért annak a közútfejlesztési programba illesztését javasolva, abban való felvételét támogatva a “Szabadbattyán 7-es számú főúti csomópont fejlesztése projekt”  előkészítését elrendeltem a NIF Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zártkörűen működő Részvénytársasága részére.” – írta május 16-án megérkező  válaszlevelében Mosóczi László, közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

A szakemberek milyen megoldást dolgoznak ki a kereszteződés infrastruktúrális fejlesztésére, nem lehet még tudni. Körforgalom, többsávos út korszerűbb berendezésekkel, esetleg elkerülő szakasz? Ez már a hozzáértők asztala, ami viszont tény, a projekt elkezdődött!

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában