Frissen Fejérből

2022.07.05. 11:19

Fehérvárt járja egy férfi - meséjével készpénzért házal

A napokban több, fehérváriakat figyelmeztető Facebook-bejegyzés is született, miszerint egy fehér ruhás, fehér sapkás férfi járja a várost, házakhoz csönget be és a megyében élő szegények étkeztetésére kér készpénzt.

Buthy Lilla

Forrás: Shutterstock

Ugyan motivációjának, missziójának „igazolására” felmutat egy egyszerű laminált lapot is, de azon csak annyi információ szerepel, hogy „Engedély” illetve az illető fotója (ami valljuk be,  önmagában ugyancsak nem többletinformáció az előttünk álló férfiről). 

A kommentelők szerint felbukkant már a kórház környéki utcákban, Maroshegyen, Szárazréten, de az Öreghegyen is találkoztak már vele. Többen kérdezték, hogy vajon a helyi, erre szakosodott civil szervezetek embere lehet-e? De erre egyszerű a válasz: alapítványok, segítő szervezetek soha nem házalnak készpénzért. Saját rendezvényt szerveznek az adománygyűjtésre, esetleg perselyeket helyeznek ki a vendéglátóhelyeken vagy van mindenki számára nyilvános,  ellenőrizhető bankszámlaszámuk, ahol örömmel fogadják a segítséget. 

Megkerestük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatát is, válaszlevelükben azt írták, az esettel összefüggésben válaszadásukig sem bejelentés, sem feljelentés nem érkezett. Természetesen nincs új a nap alatt, így általánosan minden ilyen idézőjeles „adománygyűjtőre” igaz, hogy valamilyen nemes célra hivatkozva próbálják megszerezni a lehetséges sértettek pénzét, éppen ezért minden esetben legyenek körültekintőek.

A rendőrök óvatosságra is intenek egyúttal: fontos, hogy ne adjanak az adománygyűjtőknek készpénzt, mivel a valódi adománygyűjtő szervezetek soha nem kérnek készpénzt, a legtöbb esetben csekk befizetésével lehet őket támogatni. 

Zárójelben tennénk hozzá, ha utalásra vagy csekk-befizetésre buzdítanának minket, akkor is minden esetben fontos, hogy az adománygyűjtő hitelt érdemlően igazolja magát, illetve azt a szervezetet, amit képvisel.

A rendőrök válaszukban hangsúlyozták: ha otthonukban keresik fel önöket az adománygyűjtők, akkor se engedjék be őket a lakásba! Ha a legkisebb kétségük van a gyűjtés jogosságával kapcsolatban, akkor legyenek gyanakvóak! A gyanús „adománygyűjtés” észlelése esetén, illetve amennyiben bűncselekmény áldozatává válnak, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!