Frissen Fejérből

2022.08.14. 19:38

Fogadalmi szentmisét tartottak a felújított székesegyházban (képgaléria)

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek fogadalmi szentmisén áldotta meg a teljesen megújult székesfehérvári Szent István király székesegyházat, amelynek kapui 2018-ban zárultak be.

Borsányi Bea

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Szent Család – Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre – ereklyéivel a Püspöki Palotából indult körmenet a székesegyházba, ahol az ereklyék elhelyezése után, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megjelent tagjainak részvételével tartották meg az ünnepélyes szentmisét. 

A székesegyházban 2014-ben történt olyan baleset, amelynek következtében világossá vált, nem halasztható tovább a felújítás. A templom kapui 2018-ban zárultak be és az elmúlt négy évben stabilizálási és helyreállítási munkák folytak az épületben. 

A vasárnap délutáni szentmisén Erdő Péter nemcsak megáldotta a felújított templomot, de egyben megújította hazánk felajánlását Szűz Máriának, ahogy azt Szent István király tette 1038-ban a halála előtti napon, amikor trónörökös nélkül maradt az ország. Szentbeszédében a bíboros így fogalmazott: „Mária mennyei megdicsőülése az emberi élet megdicsőülése és összefoglalása”, majd Jézus Krisztus anyjáról átkötve, az édesanyákkal kapcsolatban ezt mondta: „Adjuk meg a megbecsülést, a tiszteletet és a valódi elismerést az édesanyáknak! Ez nem puszta udvariasság. Ezt az igazságosság kívánja meg, a valóság követeli meg. Ezen népünk élete múlik.” Szentbeszédét ezekkel a szavakkal zárta: „A megdicsőült Krisztus és a mennybe felvett Szent Szűz a mi személyes boldogságunk képe. Társaságukba várnak minket is. Azért könyörgünk itt, a székesfehérvári székesegyházban, hogy a Szent Szűz anyai közbenjárása szabadítson meg minket minden testi és lelki nyomorúságunkból, szabadítsa meg népünket a háborútól, a reménytelenségtől, a kishitűségtől és minden önzéstől és segítsen el mindnyájunkat az örök boldogságba!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában