Frissen Fejérből

2022.08.16. 17:30

Több ezer ember haláláért felelős, nevét mégis táblák őrzik

Ötven esztendős fennállása alkalmából néhány nappal ezelőtt a Kígyó utcában avatta fel emléktábláját az 1. számú Lakásfenntartó Szövetkezet. A táblán viszont azóta sokaknak megakadhatott a szeme. A szervezet mai neve és alakulásának dátuma mellet jogelődjének megnevezése is szerepel, jóval nagyobb betűkkel, mint a már említett információk: Kun Béla Lakásfenntartó Szövetkezet.

Baráth Eszter

Forrás: Fehér Gábor / FMH-archív

Kun Béla a Magyarországi Tanácsköztársaság tényleges vezetője. Alig több mint száz napos uralma alatt több száz embert végeztek ki. Később, a Tanácsköztársaság bukását követően először Ausztriába menekült, majd a Szovjet-Oroszországba emigrált, ahol belépett a Vörös Hadseregbe. A helyi forradalmi tanács elnökeként olyan terrort vezetett be a Krímben, ami mintegy 70 ezer áldozatot követelt. 

Kun Béla neve ma egy székesfehérvári utcán szerepel, egy lakásfenntartó szövetkezet emléktábláján. Hogy ez a történelem ismeretében helyes-e, ki-ki döntse el saját nézetei szerint. Azt viszont, hogy vonatkozik-e valamilyen szabály a közterületen kihelyezett emléktáblák feliratira, megkérdeztük a Magyar Tudományos Akadémiától, ahol a közterületek elnevezésével kapcsolatban tett állásfoglalások is zajlanak. Felkerestük Székesfehérvár önkormányzatát is, akiktől azt kérdeztük, mi a város véleménye, álláspontja azzal kapcsolatban, hogy egy több ezer ember életéért felelős személy neve került ki az utcára. Az alábbi választ kaptuk:

Megdöbbenéssel értesültünk a tábla tartalmáról, melyet nem Önkormányzatunk állított, illetve az ehhez kapcsolódó esemény sem a város szervezésében zajlott.

A közterületek elnevezésére vonatkozóan egyébként egyértelmű jogszabály van érvényben. Egy 2011-es törvény szerint a meghatározott közterületek és közintézmények nem viselhetik olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy olyan kifejezést, olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal. A jogszabály szerint amennyiben a helyi önkormányzat részéről kétség merül fel azzal kapcsolatban, hogy a közterület neve megfelel-e a megfogalmazott szabályoknak, be kell szereznie a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását. 

Az internet segítségével megpróbáltuk felkutatni, a jogszabály ellenére hány olyan község, város van, ahol máig lehet közlekedni a Kun Béla utcában. Találataink szerint legalább hat ilyen településről beszélhetünk az ország különböző pontjain. Fejér megyében nincs olyan közterület, ami ezt a nevet viseli, ugyanakkor térségünkben is könnyedén találhatjuk magunkat Münnich Ferenc utcában, Ságvári Endre utcában vagy éppen Szamuely Tibor utcában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában