Frissen Fejérből

2022.08.17. 07:00

Én elmentem a vásárba félpénzzel – piaci hangulat a Zichy-színpadon (képgaléria)

Egy képzeletbeli piac hangulatát varázsolták a nézők elé a Magyar Állami Népi Együttes művészei. A színpadon megelevenedett a néptánc és a népzene költői nyelve.

Héjj Vivien

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kedd este igazi, hagyományos piaci hangulat uralta a Zichy-liget színpadát. A Királyi Napok Folklórfesztiváljának idei tematikáját követve estéről estére bemutatkoznak a koronázóvárosban Magyarország hivatásos táncos csoportjai. Ennek jegyében az elmúlt napokban a cigányság kultúrájába kalauzolták a nézőket, akik továbbá testközelből is megismerhették Kalotaszeg gyönyörű ruháit, táncait, zenéit.

Kedd este ismét Erdélybe, egészen pontosan Kolozsvárra repítette közönségét a Magyar Állami Népi Együttes, amely 1951-ben elsőként foglalkoztatott hivatásos táncosokat annak érdekében, hogy hazánkban és világszerte hírét vigyék a magyar folklór egyedülállóságának.

A Magyar Állami Népi Együttes mezőségi táncai egy egykor igazán fontos és különleges szerepet betöltő helyszínre repítették a nézőket, ez pedig nem más, mint a piac. Bár a mostani, bevásárlóközpontokkal teli időkben mindinkább feledésbe merül, nem is olyan régen a piac egy település napi életének – így Kolozsvárnak is – központi helyszíne volt. Ott lehetett zöldségeket, tejtermékeket venni, egymás mellett árulták a szárnyasokat, baromfikat. A legények jókat beszélgettek, megvitatták az élet nagy dolgait, s az asszonyoknak is jutott idejük egy kis pletykálkodásra. Szerelmek szövődtek, házasságok köttettek a piaci ismeretségek által.

A Kolozsvári Magyar Napok tizedik évfordulójára készült műsor a néptánc és a népzene költői nyelvének felhasználásával egy elképzelt kolozsvári piac hangulatát varázsolta a Királyi Napok színpadára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában