VIII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál

2022.08.18. 19:40

Ahol a hamut őrzik, a lángot továbbadják (képgaléria, videó)

A fúvószene világába kalauzolta a közel 40 fokos melegben is kíváncsi közönséget a VIII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál csütörtökön. A honvédelmi miniszter méltatta a katona zenészeket és elmondta azt is, mi kell ahhoz, hogy az ország a béke pártján maradhasson.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A nyolcadik alkalommal megrendezett Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál fellépőiként, az Alba Pláza előtti téren a Magyar Honvédség veszprémi helyőrségi zenekara, az Országalmánál Tata helyőrségi zenekara, a Mátyás szobornál Kaposvár helyőrségi zenekara, a Zichy színpadnál pedig Székesfehérvár helyőrségi zenekara köszöntötte a fehérvári közönséget csütörtökön délután. A zenekarok menetzenével vonultak a színpad elé, ahol kezdetét vette a fesztivál. Az eseményre eljött Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is. A közönséget pedig Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte. A város vezetője elmondta: a Királyi Napok rendezvénysorozata azt mutatja meg, hogy ennek a városnak milyen gazdag történelme és kulturális élete van. Ehhez a történelmi múlthoz szorosan kapcsolódik a katonaváros jelleg, kulturális értelemben pedig a katonazene.

Méltó helyszín

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pedig elmondta: a fesztiválnak nem is lehetne méltóbb helyszíne, hiszen Székesfehérvár a magyar történelem, hadtörténelem kiemelkedő települése. Úgy fogalmazott: büszke katonaváros, szinte alapítása óta.

– A zene, a kürtök, dobok, trombiták hangja évszázadok óta társa a magyar katonának. Békebeli mindennapjait végigkísérte az ébresztőtől a takarodóig, de katonazenekarok ott is ott voltak, ahol hadmozdulatok zajlottak. Mozgósítottak, lelkesítettek, hangszereik a végső búcsúnál is szóltak. Napjainkban is elmaradhatatlan részei a katonai parádéknak – fogalmazott, majd Fricsay Richárd alezredesről, a fesztivál névadójáról emlékezett meg: - A magyar katonazene-történet kiemelkedő, szimbolikus alakja. Városi dalárdát és iskolát hozott létre, zenekara meghódította az egész Dunántúlt. Példát adott katonaként, művészként és művész-katonaemberként.

A ma katona-művészei

A honvédelmi miniszter Fricsay mai utódairól sem feledkezett meg, akik ugyancsak katonák és művészek egyaránt. Róluk szólva úgy fogalmazott: a fegyelem és köteleségteljesítés, a szabályok, előírások pontos betartása jellemzi őket katonai oldalról, ugyanakkor a művészember sajátosságaival is rendelkeznek. – Az önálló alkotás vágyával, a képzelet és lélek szárnyalásával, a rögtönzés szabadságával – sorolta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, majd a Magyar Honvédség elsődleges feladatára tért, melynek lényege, hogy képességeivel Magyarországot szolgálja. Különösen most – utalt a szomszédban dúló háborúra és az illegális bevándorlók özönére.

Közép-Európa legjelentősebb haderőfejlesztési programja

– Ezek az események csak megerősítették a kormány azon szándékát, hogy tovább fejlessze a Magyar Honvédséget. Sajnos rengeteg időt elvesztegettünk már, mire végre a nemzeti kormány felelős módon kezébe vette a hazát és hadseregének sorsát. A magyar kormány jelenleg Közép-Európa legjelentősebb haderőfejlesztési programját hajtja végre. Köztudottan katonanemzet vagyunk, fegyverrel foglaltuk a hazát, azzal is védtük meg. Az a szilárd meggyőződésem, ez erő, melyre a Magyar Honvédség fejlesztésénél építenünk kell. Szellemi, erkölcsi tartalék katonáinknak – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter, aki a jelen külpolitikai helyzet kapcsán megerősítette: Magyarország továbbra is a béke pártján áll.

– De a békéhez erő kell. Az erőt pedig haditechnikáink és katonáink adják. Katonának lenni életre szóló hivatás. Ezt itt Székesfehérváron, ahol számos család több generáció óta szolgál a seregben, pontosan tudják. Nem véletlen, hogy az önök városát mindenhol katonavárosként emlegetik. „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása…” – írta Morus Tamás író, költő, államférfi. Gondolata legyen a mottó itt ma, ahol őrzik a hamut és nem csak életben tartják, de tovább is adják a lángot, amely egyben hazaszeretetet és lokálpatriotizmust is jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában