Gasztro fesztivál

2022.09.24. 18:53

Szerb húsos lecsó lett a befutó az idei lecsófesztiválon (videó)

Két év után 480 főzőhelyen rotyogott a lecsó a 17. Fehérvári Lecsófőző Vigasságon. Közülük 119 csapat döntött úgy, hogy a zsűri elé is leteszi az elkészült ételét. Ahogy az már lenni szokott, a lecsókirály mellett a zsűri választott különdíjast, legdekoratívabb főzőhelyet és átadták a Sipi kupát is. Idén sem volt könnyű eldönteni, ki főzte a legjobb lecsót.

Borsányi Bea

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Akár Gombóc Artúr is eszünkbe juthatna, aki köztudottan mindenféle csokoládét szeretet a töltöttől a kereken át a lyukasig bezárólag. Nos, így volt ez a lecsókkal is: akadt juhtúrós, töltött, vargányás, cigány, hagyományos, vajdasági és számos egyéb változat is. A pontosság kedvéért: 265 magánszemély, 55 cég és 38 civil szervezet foglalt helyet a Zichy liget környékén szombat kora reggel, hogy akár a verseny miatt, akár csak kellemes időtöltésként megfőzzék saját lecsójukat. Idén új zsűri állt fel, amelynek tagjai - Bóza Roland, Hermanné Nagy Veronika, Selymes Péter, Adamek Balázs, Szőllősi Istvánné és Tőkés Dániel - két csoportban járták a főzőhelyeket és 119 lecsót kóstoltak meg a nap folyamán. Ezúttal csak a lejobb 4-20. hely sorsát döntötték el sorsolással, a dobogós helyeket szigorúan szakmai szempontok alapján osztották ki. 

A különdíjak sorában minden évben különleges helyet foglal el a Sipi Kupa, amelyet a verseny alapítójának, Sipos Józsefnek az emlékére hoztak létre 2011-es halálát követően. Annak idején, 2004-ben 60 nevezővel indult a Fehérvári Lecsófőző Vigasság, amely mára országos hírnévre tett szert, így nem csak a városból és környékéről, de az ország távolabbi pontjairól is érkeznek csapatok a versenyre. Idén a zsűri úgy döntött, hogy díjjazza a legfiatalabb főzőt is, aki ugyan nem nevezett be a versenyre, de az ítészek szerint, ha megtette volna, ott lehetett volna a legjobbak között. Vajta Dániel darált húsos, buggyantott tojásos, csülkös lecsójával aratott sikert a szakemberek között. 

A Lecsókirály fejére Cser-Palkovics András, polgármester tette fel a koronát
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A legjobb lecsóért járó korona Ábrahám Csaba fejére került. A Vajdaságból, Szabadkáról származó győztes, mint elmondta, 2018-ban költözött Fehérvárra és 2019-ben csapatával már benevezett a versenybe, de akkor nem kerültek be a legjobbak közé. Idén viszont ő irányította a csupa vajdasági barátaiból álló gárdát, akikkel egy szerb ételt, a Leskovačka mućkalica-t készítette el: a lecsóalapba – amibe a paprika grillen sütés után, a héja nélkül kerül bele – grillezett húst tesznek. A versenyen ez most bográcsban készült és agyagedényben fejezték be. A lecsófőző vigasságon így aztán jövőre biztosan ott lesznek, hiszen már a főzőhelyük számát is megkapták a díjátadón. 

Sok mindennek lehet hívni a lecsófőzést ilyenkor ősszel Fehérváron, de maradinak a legkevésbé! Ezt bizonyítja, hogy számtalan fiatalokból álló csapat verbuválódott össze a nagy bulira. Így tettek a Pázmány egyetem hallgatói is, akik közé a fotózás kedvéért még a város polgármestere is beállt, és ezt a közös képet lelkesen osztotta meg közösségi oldalán.

Forrás: Cser-Palkovics András közösségi oldaláról

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában