Frissen Fejérből

2022.09.25. 13:33

Arany elismerést és különdíjat is kapott Fehérvár a legvirágosabb városok versenyén

A legvirágosabb, közterületeiket legszebben ápoló városok versenyén arany minősítést kapott Székesfehérvár. Egy különdíjat is átvehetett Lehrner Zsolt alpolgármester és Bozai István városgondnok, amellyel a zöld terek gondozásának magas minőségét és a Sóstó Természetvédelmi Terület fenntartását ismerte el a zsűri.

Házi Péter

Középen Bozai István városgondnok és Lehrner Zsolt alpolgármester az elismerésekkel

Forrás: ÖKK

Az Entente Florale Europe egy európai szintű verseny, amelyet az Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage (AEFP) nemzetközi szervezet irányít és jelenleg nyolc európai ország vesz részt benne. 

Amint az önkormányzati kommunikációs központ hírül adta, a Székesfehérvár számára odaítélt díjat Lehrner Zsolt alpolgármester és Bozai István városgondnok vette át szombat eset Balatonfüreden. A díjátadón részt vett Homoki László fehérvári kertészmérnök, faápoló szakmérnök, Hahn-Poszmik Réka, Anik Júlia kertészmérnök, Csete Gábor természetvédelmi szakmai vezető és Mátyásné Minárovics Dóra, akik mindannyian a Városgondnokság szakemberei. 

Amint arról beszámoltunk, az Entente Florale Europe zsűrije még júniusban tett egy szakmai bejárást Székesfehérvár zöld területeit vizsgálva. Akkor különösen a 122 játszótér, illetve a körforgalmak növénybeültetése ragadta meg a zsűrit, nagyon tettszett nekik, hogy milyen változatosak a növényfajok. A magyar versenyzők között volt idén Orfű és Veresegyháza, külföldről az írországi Keadue és Dalkey, Németországból Bollstedt, Csehországból Dobrochov, Belgiumból Diksmuide, Ausztriából pedig Bad Sauerbrunn. 

Christy Boylan, a zsűri elnöke, a balatonfüredi díjátadón is kiemelte, hogy rendkívüli hatást gyakorolt rájuk a Sóstó Természetvédelmi Területen tett látogatás, és fontosnak nevezte, hogy a multifunkciós parkokban rendezett, gondozott fák vannak Székesfehérváron. Elhangzott az is, hogy Európa-szerte kibontakozóban van egy olyan törekvés, miszerint egyre kevesebb egynyári növényt ültetnek a városokban, mert ezek ültetése, öntözése nagyon energia- és munkaigényes. Inkább a természetközeli, évelő növények ültetését javasolják, amelyek fenntartása kevesebb költséggel és munkával jár. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában