Frissen Fejérből

2022.12.01. 20:00

Lángtengertől mentette meg házukat Pázmándon a mindössze 18 esztendős Beáta (frissítve)

Nem sokon múlott, hogy a hajnali ébredéskor a 18 éves Beáta a pázmándi, Vadász utcai házukban ne lángokban álló szobájába ébredjen. Iskolába készülődött fél hat előtt, amikor füstszagra ébredt. Gyorsan felmérte a helyzetet és megtalálta a tűz forrását, a tető alatt izzott gerendát.

E. Várkonyi Péter

A ház megmenekült

Forrás: E. Várkonyi Péter

Gyorsan döntött, telefonon hívta a papát, aki azonnal hazasietett, és lányával elkezdte oltani a szobából a tetőrészt. Később felment a padlásra is, és vödörrel próbálkozott lányával, de a tűz erősebb volt náluk. Idővel a mama is hazaérkezett Velencéről, a munkából, és immáron már hárman próbálkoztak. Sajnos nem sikerrel. A gázpalackot még időben kivitte az udvarra Laci bácsi. Ha későn is, de jól döntöttek, amikor értesítették a tűzoltókat, akik a helyszínre érve gyorsan megfékezték a gyorsan terjedő parazsak lánggá válását. A gyors oltással Beáta másnapra kikészített szalagavató ruháját is megmentették, de felvenni már nem tudja, mert a füstszag beitta magát az anyagba. Több napig kell majd szellőztetni és többször kimosni..

a papa az udvarra mentette a veszélyből gázpalackot
Fotós: E. Várkonyi Péter

A helyi polgármester Reichenbach Mónika, is látta a faluba érkező szirénázó, kéklámpás, székesfehérvári tűzoltókat. Miután megkapta a hírt, a jelzőrendszere alapján, hogy a tüzesek nem hagyták el a falut a Vadász utcai házhoz sietett.

- Miután láttam, hogy a kémény, amely egy gerendára volt építve, és ezt a gerendát lebontották a tűzoltók, értesítettem Köllő Zoltánt, a falu egyik ácsmesterét és Varga Norbert faművest, akik faanyagokkal és szerszámokkal érkeztek, és kipótolták a tetőn keletkezett több méteres lyukat a deszkáikkal. Így a hideg nem „húz” be a lakásba. Később megérkezett az ügyeletes kéményseprő is, aki életveszélyesnek minősítette a kéményt. Ezt azonnal teljesen le is kellett bontani, - mondta a polgármester.  Egy külső kéménnyel lehet majd pótolni a régit, aminek az ára csaknem 300 ezer forint. Ehhez járult hozzá a polgármesteri hivatal, azonnali átutalással. – fejezte be.

Fotós: E. Várkonyi Péter

Sajnos a villanyt le kellett kötni a hálózatról, mert az elégett kábeleket pótolni kell. Ehhez a segítség még délután hat órakor sem érkezett meg. A fényeket a gyertyák és az alkalmi elemlámpa adta.

Az anyagi segítség máshonnan is várható, ahogy Kiss Annamária, az Adventi Szeretetséta szervezője mondta. A mai sétán résztvevők egy kihelyezett öblös üvegbe gyűjthetik a bajbajutott családnak az anyagi támogatást.  Az este az 5-ös számú családhoz indultak a sétálók, ennél a háznál tették ki a tulajdonosok a gyűjtéshez a „perselyt”. Vera asszony, Beáta édesanyja, sírva köszönte meg a pázmándiak önzetlen segítségét…

Frissítés: 

Angyali estének nevezte Kiss Annamária a pázmándi Adventi Szereteséta szervezője a facebooki bejegyzésében a csütörtöki estét, ahol egy család házánál több, mint százan gyűltek össze, hogy együtt ünnepeljenek.

Ahogy ezt tették eddig is, és teszik karácsonyig minden nap. Ahogy írta, az ötös számot, (ez volt az ötödik este ugyanis. a szerk megj.) sok angyal is felkereste, ugyanis bebizonyosodott, hogy együtt, közösen, összefogva hihetetlen dolgokra képesek a falu lakói. A kihelyezett "alkalmi perselyben", az önzetlen adományokból 260.000 forint gyűlt össze, az általunk korábban megírt Vadász utcai tűzesetben károsult család részére! Farkas Antal Istvánné, Vera és családja, a lányuk, a hős Beáta is hálásan köszöni a szeretetséta résztvevőinek a támogatást. Lesz mire költeni, mert új kéményt kell kiépíteni, villanyszerelőt is kell találni, hogy pótolja az elégett villanyvezetéket.

Most a macska pihen, ott, ahol hajnalban Beáta riadt fel a füstszagra
Forrás: E. Várkonyi Péter

A pázmándi önkormányzat is anyagi támogatással segíti a család további életét, hiszen lesz mit helyreállítani. A forintok befektetése hamarosan feledhetik a tűzeset napját a családnak, hiszen remélhetőleg elkezdődnek és be is fejeződnek a tél beállta előtt a munkálatok...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!