Frissen Fejérből

2023.01.27. 11:43

Önkényuralmi jelképpel, ötágú vöröscsillaggal és CCCP felirattal rondították el az egyik fecskeparti társasházat

Ismeretlenek ötágú vöröscsillagot és CCCP feliratot fújtak fel feltehetően szerda éjszaka egy fecskeparti emeletes ház oldalfalára. A nemrég felújított háznak ezzel mintegy félmillió forintos kárt okoztak az ismeretlen elkövetők.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Információink szerint szerdán késő este még teljesen érintetlen volt a felület, majd másnap reggel már egy ott lakó hívta fel a közös képviselőt, hogy megrongálták az épületet. A közös képviselő a feol megkeresésére elmondta, hogy eddig sosem fordult elő még csak hasonló sem azon a környéken és nagyon szomorú, hogy valaki abban leli örömét, hogy mást ilyen formában megkárosítson. 

– A lakóház minkét oldalát megrongálták és sajnos kamera sincs, ami rögzíthette volna az elkövetést magát. Így ismeretlen tettes ellen a mai napon megteszem a feljelentést a rendőrségen. A kár közel fél millió forint és lehet, hogy ezt az összeget a lakókkal közösen kell fedeznünk, mert még nem kaptam választ a kárszakértőtől, hogy fedezi-e a biztosítás.

A társasház oldalára fújt graffitikről fontos tudni, hogy a CCCP az egykori Szovjetunióra utal, ugyanis jelentése: Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége. Míg az ötágú vörös csillag szimbóluma, azaz a pentagramma talán ismertebb, a 20. században igen jelentős politikai jelképként tartották számon. A Szovjetuniónak, s így a kommunizmus önkényuralmának az egyik legfontosabb szimbóluma lett. Magyarországon jellenlg az új Btk. 335. §-a rendelkezik az önkényuralmi jelképek tilalmáról, eszerint tilos az ötágú vörös csillag megjelenítése, amikor a használat a köznyugalom megzavarására alkalmas. Márpedig ebben az esetben erről van szó. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!