Kerek évforduló

2023.01.30. 20:00

A közös nyelv: a kutyaszeretet – kötetbe foglalták a 30 éves Pusztaszabolcsi Kutyabarát Klub történetét (galéria)

Három évtizedes fennállását ünnepli a Pusztaszabolcsi Kutyabarát Klub. A négylábúak oktatásában is kiemelkedő eredményeket elérő közösség történetét helytörténeti kötetben örökítették meg.

Héjj Vivien

A klub érdekében tett kiemelkedő munkája elismeréseként kiválósági díjban részesült Sztupa György (középen)

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A klub életét bemutató, az elmúlt három évtized eseményeit nagy vonalakban felelevenítő videóval, s hangulatos jazz muzsikával kezdődött a kerek évforduló ünneplése a pusztaszabolcsi művelődési házban. S mi sem bizonyítja jobban a klub fontosságát és népszerűségét, hogy a település apraja-nagyja együtt örült az évfordulónak, csordultig telt a művelődési ház színpadának nézőtere.
A Pusztaszabolcsi Kutyabarát Klub jubileumi ünnepét kötetbemutató tette teljessé. A gazdagon illusztrált kötet fotók és interjúk sokaságával mutatja be a klub életét, mindennapjait, s a fennállás harminc éve alatt elért mérföldköveket, sikereket.
Az 1992-ben 12 fővel megalakult klub elnöke, Csombók Pál arról beszélt, az elmúlt három évtizedben a település önkormányzatától minden szükséges támogatást megkapott a klub, legyen szó pályakialakításról, pályabővítésről, rendezvényszervezésről vagy működési támogatásról.
– Az eltelt idő bizonyítja: szemléletformálók lettünk. A faluban a legtöbb kutya láncon volt, maradékot evett, évente egyszer elengedték őket, hadd fussanak egyet. Aztán jöttünk mi, a sötétben bujkálók. Klubot alapítottunk, otthont teremtettünk magunknak. Együtt bátrabbak lettünk. Állatorvosi előadásokat szerveztünk, bemutatókat tartottunk, meghívtunk kutyakiképzőket és más szakembereket. Táborunk egyre nőtt, egy-két év alatt mi lettünk az egyik legnagyobb vidéki szervezet a megyében. – idézte fel az elmúlt évtizedeket Csombók Pál, aki kiemelte a „nagy öregek” mellé olyan fiatalok csatlakozott az évek során, akiknek vannak céljai, tenni akarnak és tesznek is vágyaik eléréséért.

A Pusztaszabolcsi Kutyabarát Klub korábbi elnök-helyettese és jelenlegi elnöke: Jakus János és Csombók Pál
Fotós: Pesti Tamás / FMH - archív

– Jelenleg egyéni és csoportos képzéseket, valamint felkészítő tanfolyamokat is tartunk. Van tárgy- és személykeresés tanfolyamunk, egy sikeres bemutatócsoportunk, valamint a megye óvodáiba és iskoláiba járunk a Ne félj a kutyustól programunkkal. – sorolta a klub tevékenységét annak elnöke, szót ejtve az immár országos hírű Szöllősi Zsolt Emlékversenyről is.
Az ünnepségen a klub tiszteletbeli tagjává választották azon alapítókat, akik ma már nem gyarapítják az aktív tagok sorát, ám egykoron sokat tettek a klub létrejöttéért. A továbbiakban a Pusztaszabolcsi Kutyabarát Klub tiszteletbeli tagja: Zöldvári Rita, Varga Ferenc, Dancs István, Berkesi István, Kalmár László, Piller András és Králl László.
A klub érdekében tett kiemelkedő munkája elismeréseként kiválósági díjban részesült Jakus János, Kanya Miklós, Sztupa György, Szedőné Gavló Éva és Szőkéné Sági Erzsébet.

Az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, Ovádi Péter arról beszélt, harminc évig együtt tartani egy közösséget nagyon nagy kihívás, ám jelen esetben van egy közös nyelv, ami nem más, mint a kutyaszeretet.
– Amikor arról gondolkodunk, hogyan tudjuk sikeressé tenni az állatvédelmet, akkor azt szoktam mondani, hogy a legkisebb generációval kell kezdeni. Önök ezt már több évtizede csinálják. – szólt a jelenlévőkhöz Ovádi Péter.
Mészáros Lajos országgyűlési képviselő arról beszélt, a kutya az ember egyik leghűségesebb társa, és a négylábúak az élet megannyi területén nyújtanak segítséget embertársainknak, legyen szó rendőrkutyákról vagy vakvezető ebekről.
A Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, Molnár Krisztián nemcsak támogatója a klubnak, de kutyájával két éven át járt a Pusztaszabolcsi Kutyabarát Klub kiképzéseire. A közgyűlés elnöke az eseményen úgy fogalmazott, kevés olyan civil szervezet van Fejér vármegyében, amelyik harminc éven keresztül töretlenül és egyre fejlődve szolgálja a közösség életét, mindennapjait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában