Új táblák, régi nevek

2023.02.08. 10:00

A régi csákberényiek ma is Tabánról meg Síkról beszélnek

Csákberényben 2010-ben vetődött fel először az ötlet, amelyet végül csak most sikerült magvalósítani. Ám ennél jóval fontosabb, hogy a falubeliek nagy örömmel fogadták az új utcanév táblákat, amelyek még tavaly év végén kerültek a helyükre és amelyeken a régi elnevezéseket is feltüntették.

Borsányi Bea

A régi elnevezések hozzátartoznak a falu történetéhez

Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

A korábbi utcanév táblákat alaposan próbára tette az idő, viseletessé, elavulttá váltak, így amikor Vécsei László lett a polgármester, lecserélésük felkerült a teendők listájára, ám nem volt rá megfelelő forrás. A projektet évről évre „tolta” maga előtt az önkormányzat, mígnem a Nefelejcs Kulturális és Hagyományőrző Egyesület talált egy pályázati lehetőséget, amit az önkormányzattal karöltve sikerrel pályázott meg. Hogy az új táblák időtállóbbak legyenek, porszórt festéssel, fémből készültek és egy csókakői kovácsmester, valamint egy csákberényi vállalkozó keze munkáját dicsérik. 

- A település utcáinak, illetve egyes részeinek a régi elnevezése azért is került fel a táblákra, mert hagyományőrző egyesületként a település történetének megőrzése is feladatunk, ugyanakkor sokan élnek még Csákberényben, akik gyerekkorukból emlékeznek ezekre a nevekre. Ők még a Síkra, az Uj-utcába, vagy éppen a Tabánba mentek, ezért különösen örültek annak, hogy a régi elnevezések ismét megjelentek a faluban – mondta Sáfrán Andrásné, alpolgármester, az egyesület elnöke. 

Az táblák készítésekor nem csak a helybeliek emlékeire alapoztak, írásos dokumentumot is találtak a csákberényi utcák és településrészek neveire és helyesírására vonatkozóan a Magyar Nyelvőr egyik 1912-ben megjelent számában, amiben az utcanevek mellett a szántóföld, a dűlő, és a rétnevek, de még a hegyek, völgyek, illetve egyéb erdei tájak megnevezései is megjelentek. Az összesen 25, főbb elágazásokba kihelyezett táblára az ott leírtaknak megfelelően kerültek fel az elnevezések, pl. Alszëg, Főszëg, Tabán, Uj-utca, Kis-utca, Sik, Korintus, stb. 

Ez a tábla a falun áthaladó főút mentén igazít el
Fotós: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában