Spanyolországban román a legtöbb vendégmunkás

Hírek Moszkovits János

Több mint 340 ezer román vendégmunkás fizetett április végén társadalombiztosítást Spanyolországban, közölte az economedia.ro portál az EFE hírügynökség által közzétett adatokat ismertetve.

Ezekből kiderül, hogy a múlt hónap végén 2,35 millió vendégmunkás dolgozott a dél-európai államban, és a románok után a legnépesebb csoportot a marokkóiak (bő 300 ezer), majd az olaszok (majdnem 151 ezer), a kínaiak és a venezuelaiak (csaknem 109-109 ezer) alkották. A vendégmunkások kisebbik része (828 ezer) az EU valamelyik tagállamából származik.

A 47,4 milliós lélekszámú Spanyolországban, mintegy 20 millió a munkavállalók száma, több mint 11,5 százalékuk külföldi állampolgár. Áprilisban csaknem 56 ezer fővel nőtt a külföldi, főként a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma. Az országban legalább egymillió, Romániából származó személy él, sokuk már megkapta a spanyol állampolgárságot, így ők nem szerepelnek a vendégmunkásokra vonatkozó statisztikákban, mint ahogy a feketén dolgozó román állampolgárok sem.

A Spanyolországban legálisan dolgozó ukránok száma áprilisban csaknem 51 ezer fő volt, mintegy 3,4 ezren érkeztek az orosz invázió kezdete óta.

Borítókép: Burak Akbulut / Anadolu Agency / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink