Vita az ellenzéki kampánypénzekről

Hírek Pindroch Tamás
A kampányfinanszírozás élezi az ellentéteket Márki-Zay Péter mozgalmán belül és a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM), illetve az ellenzéki pártok között is.

Kész Zoltán, Márki-Zay Péter eddigi támogatója, volt veszprémi országgyűlési képviselő azt kérte számon az ellenzék miniszterelnök-jelöltjén, hogy számoljon el a szervezetének nyújtott anyagi támogatásokkal. Kész, aki a Márki-Zay elnökölte MMM vezetőségi tagja is nyílt levelet tet közzé közösségi oldalán. “A tisztességről nem beszélni kell, hanem akként viselkedni”- áll a bejegyzésében.

Hozzátette, a Márki-Zay kampányának egyik legfontosabb pontjával mélyen egyetértett, miszerint „azért támadják, mert nem tűri a lopást.” Éppen ezért, az MMM-ben attól teszi függővé vezetőségi tagsága fenntartását, hogy Márki-Zay még májusban elszámol a pénzzel; hogy pontosan mire is költötte el az ellenzéki támogatók pénzét. De Kész azt is várja, hogy az adományozóktól a kampányra átutalt támogatásokból a megmaradt összeget milyen módon juttatja vissza az MMM az adományozókhoz.

Gondolom, mondanom sem kell, hogy az adományozók által egyértelműen célhoz kötötten adott támogatásokat nem a célra felhasználni (például pártot építeni belőle) lopás, amelyet az MMM-ben nem csak te, de senki más sem tűr el. Várom mindkét elszámolást ezért minél hamarabb!

– fogalmazott Kész Zoltán. Márki-Zay a napokban jelentette be ismét, hogy pártot alapít, Civilek Pártja néven.

Sajtóértesülések szerint több mint százmillió forinttal kellene elszámolnia az MMM-nek. A Telexnek Vékás Sándor, az MMM operatív igazgatója azt mondta, eddig azért nem hozták nyilvánosságra az elszámolást, mert még vannak le nem zárt kifizetéseik, de szerinte május végére ezek lezárulnak, és meglesz az elszámolás is. Vékás ugyanakkor egyértelművé tette, hogy azt a saját pénzüknek tekintik, hiszen „azt az MMM-nek utalták, az MMM felületein”. Állította, hogy „nem egy különösebben nagyobb” összegről van szó.

Ezt azonban a közös kampánystáb tagjai az ellenzéki politikusok is vitatják. „Ne mondja már nekem senki, hogy több száz millió forintot adományoztak az emberek kifejezetten a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak! Hát az anyám, a csajom vagy a haverjaim fejében biztos nem az volt, hogy az MMM-nek adnak pénzt, hanem hogy a kormányváltásra adnak” – fakadt ki az összellenzéki kampánystáb egyik dolgozója.

Az MMM minden, Orbán Viktor leváltására gyűjtött forintot Orbán Viktor leváltására használt és fog felhasználni, transzparens módon. Az MMM elnökeként kértem a mozgalom operatív csapatát, hogy a kampány lezárását követően hozza nyilvánosságra elszámolását, ahogy ezt saját kampányszámlámmal én is megteszem ismét – reagált minderre Márki-Zay Péter.

Kész Zoltán nyílt levele azért meglepő, mert a veszprémi politikus eddig olyannyira Márki-Zay bizalmi emberének számított, hogy ő szervezte a külkapcsolatait.

A kontra.hu januárban arról írt, hogy a Kész által alapított Szabad Piac Alapítvány mögött ugyanúgy megjelennek a német és holland liberális körök, mint a Momentum mögött. Ráadásul töménytelen pénz folyt be az elmúlt öt évben az Atlas Network amerikai alapítványtól is a kormányváltásról ábrándozó politikusok hátországát képező alapítványhoz – áll a cikkben. Azt is írták, Kész komoly kapcsolatokkal rendelkezik külföldön, főként az Egyesült Államokban. Márki-Zay Péter minden külföldi útjára magával vitte őt.

Borítókép: Figyelő-archív

Ezek is érdekelhetnek

További híreink