A KMKSZ üdvözli, hogy Magyarország támogatta Ukrajna EU-s tagjelölti státusát

Hírek M. J.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) érdekvédelmi szervezet elnöksége üdvözli, hogy Magyarország támogatta Ukrajna európai uniós tagjelölti státuszát, egyben köszönetét fejezi ki a magyar kormánynak azokért az erőfeszítésekért, amelyeket a béke helyreállítása és a humanitárius helyzet enyhítése érdekében tesz.

A kialakult háborús helyzetben valamennyi ukrán állampolgár számára reménykeltő, hogy Ukrajna a jövőben teljes jogú EU tagországgá válhat

– áll a nyilatkozatban.

Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő napokban lezajlott telefonos megbeszélésével kapcsolatban a KMKSZ biztatónak nevezte, hogy „a felek egyetértettek a párbeszéd folytatásának szükségességében.” Ugyanakkor – áll a közleményben – nyugtalanságra ad okot az, hogy az ukrán sajtóban újra erősödött a magyarellenes médiakampány, és tovább folytatódott a magyarok lejáratása.

A KMKSZ előre mutatónak tartja, hogy az idén is folytatódnak a Magyarország által indított szociális programok és gazdasági támogatások, amelyek az elmúlt években is nagyban segítették az ott élő közösség megmaradását, e vidék fejlődését, közli a karpatalja.ma a KMKSZ közleményét.

A kárpátaljai magyar portál idézi Kövér Lászlónak A válságok évtizede Magyarország és a nagyvilág című beszélgetésen elhangzott gondolatait.

A házelnök szerdán, a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi rendezvényén azt mondta: Magyarország érdekében áll Ukrajna tagjelöltsége, „mert a követelmények sorában szerepel a nemzeti közösségek jogainak helyreállítása is”.

Kövér László hangsúlyozta: az ukrajnai vérontás azzal fenyeget, hogy átlépünk egy harmadik világháborúba, hiszen ami történik, az nem egy hidegháború, hanem véres, valóságos rombolás, gyilkolás.

Budapest és Kijev kapcsolatáról elmondta, hogy a két ország között mintegy harminc évig normális viszony állt fenn, a magyar fél sok gesztust tett a másik felé. Emlékeztetett arra, hogy amikor az európai uniós közeledés kapcsán felmerült a vízummentesség kérdése, Magyarország volt a legkitartóbb ország, amely követelte, hogy az unió tartsa be az ígéretét.

És amikor ez megtörtént, néhány nap múlva Ukrajna elfogadta a (nemzeti kisebbségeket negatívan érintő) oktatási törvényt

– tette hozzá az Országgyűlés elnöke.

A napokban Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár is közölte, hogy Ukrajna európai uniós tagjelöltsége nemzetpolitikai érdekünk is. „Magyarország érdeke, hogy a szomszédos Ukrajna szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság is békében és biztonságban élhet szülőföldjén” – írta közösségi oldalán az államtitkár.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink