Nő az építőipari szakmákat választók köre

Hírek Tóth Balázs
Három évvel ezelőtt még 9 000 diák készült arra, hogy építőipari szakmunkás lesz, míg a 2021/2022-es tanévben az építőipari szakmacsoportot választó új tanulók száma az előző évi 3000 főről 6 500-ra emelkedett, így a szakképzésért felelős minisztérium TOP 10-es listáján a szakmajegyzék szerinti ágazatokban tanulók létszáma alapján az építőipar a 7. helyre került – olvasható az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által a figyelo.hu-hoz eljuttatott közleményben.

A kereseti lehetőségek, a képzés ideje alatt kapható ösztöndíj, a biztos munkalehetőség és az új szakképzési törvény adta lehetőségek egyaránt ráirányítják a szülők és gyerekek figyelmét az építőiparra. A javuló munkafeltételek, a nagyobb szakmai odafigyelés, a modern internetes eszközök használata is vonzza a diákokat. A legtöbb tanuló Budapesten, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében választják az építőipari szakmákat.

Legdivatosabb a kőműves, a burkoló és a festő, a mázoló és tapétázó szakma.

Legnagyobb húzóerőnek az építőipari szakmunkások iránti nagy keresletet, a biztos munkalehetőséget és a növekvő béreket lehet tekinteni. Évente mintegy 25 000 nagy tudású szakmunkás éri el a nyugdíjkorhatárt, akiknek jelentős része ott is hagyja az építőipart. A biztató létszámbővülés ellenére pótlásuk az iskolarendszerben végzettekkel még továbbra sem tekinthető megoldott. Ezért is fontos, hogy az ÉVOSZ egy nagyszabású pályaorientációs szakmai programra hívta az általános iskolákat és az építési vállalkozókat. Az ÉVOSZ tagszervezetei közül, az ország különböző pontjáról eddig 40 vállalkozás jelentkezett igényes létesítményeik szakmai bemutatására a 7., illetve 8. évfolyamos általános iskolai tanulók részére a szeptembertől induló tanév elejére. A megszólított általános iskolák közül 80 tanintézet igazgatója reagált idáig pozitívan, azaz jelezte, hogy az építőipari pályaorientációs programban részt kívánnak venni.

A személyes élményeken túl pályaorientációs animációs kisfilmek – https://youtu.be/JEh43D6b7Nk – is segítik a szülők és a tanulók építőipari szakmaválasztását.

Borítókép: Török János / Délmagyarország

Ezek is érdekelhetnek

További híreink