Megdől a tavalyi csúcs a használtautó-piacon

Hírek Tóth Balázs
A hazai használtautó-piacon majdnem félmillió személygépkocsi cserélt gazdát idén július végéig. Ez a mennyiség 5,8 százalékkal haladja meg a tavalyi első hét hónap volumenét – közölte a DataHouse. A minden korábbi évnél aktívabb időarányos forgalom azt is jelenti, hogy jó eséllyel megdől a tavalyi piaci csúcs.

Minden nyolcadik autó gazdát cserélt

A minden korábbi évnél aktívabb időarányos forgalom azt is jelenti, hogy jó eséllyel megdől a tavalyi piaci csúcs, amikor éves szinten 817 ezer használt autó belföldi átírását bonyolították le. Az idei, eddigi félmilliós volumen azt jelenti, hogy átlagosan csaknem minden nyolcadik hazai személyautó gazdát cserélt január eleje és július vége között – jelezte Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. Nyolc évvel ezelőtt még a használtautó-piac teljes éves forgalma sem érte el ezt a szintet. A következő hónapokban is intenzív, havi 70 ezer körüli adásvételre számíthatunk, mivel az újautó-piac az ellátási problémák, a használt autók importja pedig a magas euróárfolyam miatt képtelen a korábbi szinteken kielégíteni a keresletet. További nagy kérdés, hogy az üzemanyagár-támogatás esetleges kivezetése, az üzemeltetési költségek ezzel járó megugrása újabb lökést idéz-e elő az év utolsó negyedében.

Áremelkedés és spekuláció

A használtautó-piacon tapasztalható jelentős áremelkedés a spekulációs célú adásvételek számát is megnövelte. Különösen a néhány éves autók ára emelkedett, itt a piac szereplői modelltől függően 15-30 százalékos áremelkedést is tapasztalhattak. Nem ritka eset ebben a szegmensben, hogy egy jó állapotban lévő autóra magasabb összegű árcédula kerül, mint amennyiért azt a szalonban – az akkor még általánosnak számító akciók keretében – az első tulajdonos megvásárolta. Mivel az árak emelkedése egyes várakozások szerint tovább folytatódik az idei év hátralévő részében, sokan jó befektetést is látnak egy-egy kedvező állapotban lévő kocsiban.

Nagy a bizonytalanság

A piaci előrejelzésekben ugyanakkor a korábbinál jóval nagyobb most a bizonytalanság – tette hozzá Halász Bertalan. A gazdasági környezet romlása, a háztartásokat terhelő várható plusz kiadások miatt már érezhető a kereslet visszaesése az autópiac egyes szegmenseiben. Ez jó eséllyel csökkenteni fogja az árnyomást, a piacon pedig a következő hónapokban alacsonyabb szinten állhat be egy új egyensúly. Ha a használtautó-piac be is állítja az új rekordot, az kizárólag az első félév kiemelkedő pörgésének lesz köszönhető. A magyarországi használtautó-piacon a két leggyakoribb márka az Opel és a Volkswagen volt, előbbiből 57 600 (az eladott kocsik 11,6 százaléka), míg utóbbiból 49 800 (10,0%) cserélt gazdát a vizsgált időszak során. A népszerűségi listán a következő a Suzuki, az adásvételek 8,5 százalékában ezt a típust értékesítették, a Ford 8, a BMW pedig 6,5 százalékos adásvételi részesedéssel következik a rangsorban.

Fotó: Figyelő

Ezek is érdekelhetnek

További híreink