Bankholding: több mint 400 milliárd forint támogatás

Hírek Tóth Balázs
A Magyar Bankholdinghoz tartozó MFB Pontok az elmúlt hét év során mintegy 37 ezer kérelmet dolgoztak fel, aminek alapján csaknem 27 ezer lakossági ügyfél és vállalkozás összesen 420 milliárd forintot meghaladó támogatást kapott – közölte a bankholding.

Az MFB Pontokon a 2014-2020-as finanszírozási ciklusban elérhető uniós források kétharmadát a bankcsoporthoz tartozó bankok helyezték ki. Az MFB Pontok hálózatának 2016-os létrehozása óta minden három forintból kettő a Magyar Bankholding csoporthoz tartozó tagbankok közvetítésével jutott el az ügyfelekhez kedvezményes hitel vagy vissza nem térítendő támogatással kombinált hitel formájában.

A hitelként működő, európai uniós visszatérítendő támogatások csaknem 800 milliárd forintos keretösszegéből a Takarékbank Zrt. a folyósítások 30 százalékát, a Budapest Bankkal egyesült MKB Bank Nyrt. pedig 24 százalékát tudhatja a magáénak.

Milyen területek kaptak támogatást?

A Magyar Bankholding által közvetített támogatások 50 százaléka a hazai vállalkozások versenyképességének növelését, 20 százaléka az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérést segítette. Ezen felül a támogatások 15 százaléka a Covid-19 világjárvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került, a válság által leginkább sújtott ágazatokban működő vállalkozások megerősítését célozta.

A kérelmek fele-fele arányban oszlottak meg a lakossági ügyfelek és a mikro-, kis- és középvállalkozások között. Tekintettel arra, hogy az átlagos támogatási összeg jóval magasabb volt a vállalkozások esetében, így a folyósítások több mint 90 százalékát ez az ügyfélkör kapta.

A Magyar Bankholdinghoz tartozó MFB Pontok az ország szinte minden szegletének fejlődését segítették, a legtöbb forrást a Közép-magyarországi és a Dél-alföldi régióban helyezték ki. Bár a 2014-2020-as ciklus a lezáráshoz közelít, jelenleg is dolgozunk a befogadott ügyletek bírálatán és az elbírált ügyletek folyósításán. Azon leszünk, hogy élen járjunk az olyan támogatások kihelyezésében, amelyekkel a vállalkozások és magánszemélyek minél szélesebb körben, könnyen elérhető módon, kedvező feltételekkel juthatnak forrásokhoz” – mondta Ginzer Ildikó, a Magyar Bankholding standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese. A Magyar Bankholding tagbankjai az MFB Pontok hálózatát országos lefedettséggel, 474 helyszínen üzemeltetik.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink