Rekordot döntött a bolti árak növekedése a briteknél

Hírek vg.hu
Februárban tizenegy éves rekordot döntött a bolti árak emelkedése az Egyesült Királyságban. Különösen a zöldségek, a gyümölcsök és a cukoralapú termékek drágultak. Egyre több fogyasztó keresi az olcsóbb beszerzési forrásokat, a diszkontok, internetes áruházak forgalma folyamatosan nő.

A bolti árak inflációja a februári 8,4 százalékhoz képest márciusra 8,9 százalékra gyorsult év/év alapon, ez a mérések kezdete óta eltelt tizenegy év legmagasabb értéke – közölte az egyesült királyságbeli kiskereskedők legnagyobb szövetsége, a British Retail Consortium (BRC).

Az élelmiszerárak még ennél is nagyobb mértékben, 15 százalékkal nőtt, amihez főként a gyümölcsök és a zöldségek hiánya járult hozzá – számol be róla a vg.hu. A britek a paradicsomot, az uborkát és a paprikát Spanyolországból és Észak-Afrikából szerzik be, ám a mediterrán államok készletei lecsökkentek, ráadásul a gyenge font miatt az import is jelentősen megdrágult. A cukor drágulásának következményeként a csokoládé, az édességek és a szénsavas italok ára is számottevően nőtt márciusban. A magasabb árak átalakították az élelmiszer-vásárlási szokásokat: az emberek inkább többször és alkalmanként kevesebbet vásárolnak, próbálják csak a legszükségesebbeket megvenni, és azokat is inkább online és a diszkont élelmiszerboltokban, mint az Aldi vagy a Lidl. A tendencia várhatóan marad, mivel a szélesebb körű bolti árak növekedésének üteme még nem érte el a csúcsot a BRC vezetője szerint. Igaz, az élelmiszerárak emelkedésének mértéke valószínűleg már enyhülni fog a következő hónapokban. A kormánytámogatás ellenére az energiaárak is növelték az inflációt.

A Bloomberg értesülése szerint a britek a pénzügyi helyzetük romlására számítanak az idén. A Deltapoll múlt heti felmérésében részt vevők a következő tizenkét hónapra átlagosan 9,4 százalékos inflációt várnak. Az infláció megfékezésére a Bank of England 4,25 százalékra emelte az alapkamatot a múlt héten. Előrejelzése szerint a gazdaság egyelőre elkerüli a recessziót, s számításaik szerint az árszínvonal emelkedésének mértéke a februári 10,4 százalékról az év végére 4 százalék alá csökken.

Fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink