Töretlen a külföldi befektetők bizalma

Hírek Figyelő
A külföldi beruházók bizalma minden hisztériakeltés ellenére töretlen Magyarország iránt – jelentette ki Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint tavaly 6,5 milliárd eurónyi beruházás érkezett hazánkba, ami hatalmas rekordnak számít.

A külföldi beruházók bizalma a jelek szerint minden támadás, érzelmi zsarolás és hisztériakeltés dacára töretlen Magyarország iránt, ami nagyban hozzájárult a gazdasági növekedés fenntartásához a mostani nehézségek közepette is – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető az osztrák tulajdonú KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a vállalatcsoport a farostlemez gyártásával foglalkozó mohácsi üzemének kapacitását bővíti kétmilliárd forint értékben, amihez az állam 286 millió forinttal járul hozzá, így segítve 230 ember munkahelyének megőrzését.

– Egy gazdasági válság mindig a munkahelyeket támadja, ezért egy kormány legfontosabb feladata egy gazdasági válságban a munkahelyek megvédése. Munkahelyeket megvédeni pedig beruházásokkal és azok támogatásával lehet – fogalmazott a távirati iroda tudósítása szerint.

külföldi beruházók 02

Az elmúlt időszakban jelentő összegű külföldi tőke érkezett hazánkba. Fotó: MTI/Balázs Attila

Szijjártó Péter szerint a kormányzati intézkedések sikerességét bizonyítja, hogy tavaly a hazai gazdaság mesterhármast ért el, hiszen megdőlt a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordja is. – A három között szoros az összefüggés, ugyanis minél több a beruházás, annál több a munkahely, minél több a munkahely, annál nagyobb a munkateljesítmény, és minél nagyobb a munkateljesítmény, annál többet tudunk exportálni – vélekedett.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy tavaly 6,5 milliárd eurónyi beruházás érkezett hazánkba, ami hatalmas rekordnak számít, azonban ezt már az idei év első öt hónapjában sikerült megdönteni, miközben az Európai Unióban 15 százalékkal estek vissza átlagosan a zöldmezős beruházások. Mindezt nem lehetett volna elérni, ha a külföldi vállalatok szemében Magyarország kevésbé lenne vonzó beruházási helyszín, mint korábban, s ha az érintett cégek bizalma nem lett volna töretlen a magyar gazdaság iránt.

– Tudjuk, hogy nagyon sokan próbálták előállítani azt a helyzetet, hogy a külföldi beruházók bizalma törjön meg Magyarországban, hogy a vállalatok inkább máshova vigyék a beruházásaikat, de dacára minden támadásnak, érzelmi zsarolásnak, hisztériakeltésnek, a külföldi beruházók magyar gazdaság iránti bizalma töretlen – tette hozzá.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pósán László, a térség fideszes országgyûlési képviselõje és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (b-j) a dél-koreai EcoPro mintegy 280 milliárd forintos beruházásának alapkõletételén. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink