Újfajta eljárás

2022.05.17. 15:00

Mérföldkő a daganatkezelésben: már Debrecenben is elérhető az izotópterápia

Forrás: unideb.hu

Már a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában is elérhető az az új izotópos kezelés, amelyet eddig csak néhány európai intézetben alkalmaztak.

A neuroendokrin daganatok a szervezetben számos helyen megtalálható neuroendokrin sejtekből kiinduló tumoros elváltozások, amelyek leggyakrabban a gyomor-béltraktusban és a hasnyálmirigyben, valamint a hörgőrendszer nyálkahártyájában alakulnak ki, de csaknem minden szervben keletkezhetnek. Amennyiben a daganat műtéttel már nem távolítható el, legtöbbször speciális gyógyszerekkel eredményesen kezelhető. A későn felfedezett, áttétet képzett tumorok esetében viszont az izotópterápia jelentheti a hatékony gyógymódot – írja a Debreceni Egyetem honlapja.

Egyelőre csak néhány endokrin daganattípus kezelhető így, de világszerte folynak kutatások további gyógyszerekkel.

–  A kezelés speciális hátteret, műszerezettséget és szaktudást igényel, mely hazánkban csak néhány központban áll rendelkezésre. Az infúziót követően SPECT/CT-vel ellenőrizzük, hogy a daganat valóban felvette-e a terápiás készítményt. A kezelés idejére a beteget a sugárvédelmi szabályoknak megfelelően elkülönítjük. A terápia ismételhető, egy sorozat általában 8 hetente adott, összesen 4 kezelésből áll – tájékoztatott Garai Ildikó, a DE ÁOK Orvosi Képalkotó Intézet, Nukleáris Medicina Tanszék egyetemi docense.

Az új eljárást Magyarországon először a Debreceni Egyetem Klinikai Központban, illetve a Semmelweis Egyetemen alkalmazták május 12-én. A magyar betegeket eddig külföldi centrumokba, elsősorban Svájcba, Baselbe küldték, mivel csak néhány európai központban volt elérhető a kezelés.

Az elmúlt öt évben a négy hazai orvosképző egyetem közösen teremtette meg a feltételeit ennek a terápiának, amely mostantól a magyar betegek rendelkezésére áll.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában