Jubileumot ünnepelhetnek

2022.05.28. 14:12

Harminc éve bababarát a Debreceni Klinika Újszülött Osztálya

Életkezdet, család, egészségügy címmel tartanak egész napos szakmai konferenciát a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, szombaton.

Forrás: Napló-archív

Az elmúlt másfél év meghatározó volt a Klinikai Központ életében, hiszen tavaly januárban integrációs folyamat indult el a Debreceni Egyetemen, melynek eredményeként a Klinikai Központ a Kenézy Gyula Campus betegellátó-egységével egyesült, mintegy 6500 dolgozót mozgató szervezeti egységgé alakult. Mindezzel az ország egyik legnagyobb egészségügyi ellátórendszerévé nőtte ki magát – idézte fel az esemény megnyitóján Szabó Zoltán, a DEKK elnöke.

A Debreceni Egyetem és a város együttműködése sikert hoz – erről Széles Diána alpolgármester beszélt. Az integrációban létrehozott, teljes alapellátást biztosító Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetben (DAEFI) több mint 38 ezer gyermeket érintve éves szinten mintegy 19 ezer szűrővizsgálatot végeznek el.

Schäffer Erzsébet az Életkezdet Szakmai Egyesület elnöke emlékeztetett: a Debreceni Klinika Újszülött Osztálya a világon másodikként, Európában elsőként, 1992-ben kapta meg a WHO Bababarát Kórház minősítését.

Európában elsőként

A konferencián Kovács Tamás, a DEKK Neonatalis Intenzív Centrumának vezetője Családközpontú betegellátás lehetőségei újszülött osztályon címmel tartott előadást. Lapunknak elmondta, hogy a '70-es évek óta jelentős a változás: a szolgáltatás-központú ellátás helyett mostanra a család szerepel az első helyet. Elmondta, hogy az a rendszer, ami az édesanyát elválasztja a születés után a gyermekétől a fertőzésveszély miatt, eredménytelennek bizonyult. Debrecenben éppen azzal léptek fel a fertőzések ellen, hogy a gyermeket az édesanyánál, szeparáltan elhelyezték el. – Remélem, hogy akinek korábbi szülésélménye van, az azt látja, hogy most a rendszer sokkal jobb. Nem gondoljuk, hogy az útnak a végén járunk. A legnagyobb probléma a humánerőforrás, a családközpontú ellátás sokkal nagyobb létszámot igényel – tette hozzá.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában