Ne dőlj be!

2022.07.05. 17:00

Dániából vinnék a nagyi kanapéját? Nehogy meglepetés érje! – Debrecenben is felbukkant a legújabb netes átverés

Debreceni olvasónk a közösségi oldalán hívta fel egy újfajta csalási módra a figyelmet, amelyről korábban már Balázsék is beszámoltak a reggeli rádióműsorukban. Az átverés lényegét mesterien vezette le olvasónk, ami a Marketplace-en terjed, így azt változtatás nélkül közöljük.

A svindli lényege:

Meghirdetsz egy terméket az interneten, amit el szeretnél adni.

Ír neked egy "vevő". Érdekes módon általában külföldi. Ha okosabb, akkor körít neked egy sztorit, hogy például van egy lakása a városodban, lenne rá albérlő, és minél hamarabb be akarja rendezni. Ha nem olyan okos, mint pl. "Alyssa", akkor csak rád ír, hogy kell neki a cucc.

De azonnal kell neki, holnap érte megy, pontosabban érte menne, de nem jár a környéken.

Ezért megírja neked, hogy futárt fog küldeni, aki átveszi a terméket.

Nagyon gyorsan kell neki a termék, utalni is akar azonnal, add meg neki az adataidat.

A termék ára mondjuk 80 EUR-nak felel meg. Erre ő küld neked egy PayPal bizonylatot, amin szerepel, hogy elutalt neked 120 EUR-t. 

Mikor írsz neki, hogy ez több, mint amibe a termék kerül, azt mondja neked, hogy belekalkulálta a szállítás költségét is, és azt neked kellene elutalni a futárszolgálat számlájára.

Úgyhogy gyorsan át tudod oda utalni a különbözetet? Ezt a 40 EUR-t? 

Ha nem nézel rá a számládra, hogy valóban átjött-e a 120 EUR, hanem hiszel a kapott PayPal bizonylatnak (ami amúgy természetesen hamisított), akkor így tudnak téged lenyúlni 40 EUR-val, mivel a futárcég számlaszáma természetesen a csalóhoz van „bekötve”. 

Ha ezt a héten csak 3 emberrel megteszik, az egy hónapban már kb. 200 000 Ft-nak felel meg. 

Szóval csak ésszel, emberek!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában