Alig kapni

2023.01.27. 07:00

Hiány a gyógyszertárakban – felvásárolják a cukorbetegek elől az injekciót a fogyni vágyók

Hónapok óta hiánycikk vármegyénkben is a készítmény, ami számos egyéb problémát idéz elő.

A patikusok folyamatosan rendelnek az injekcióból, de hiány van belőle Debrecenben is

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Egyre több hírportálon olvasható, hogy egy eredetileg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgáló készítményből a fogyókúrázók kezdtek rohamos felvásárlásba. Többek közt a legnagyobb gond az, hogy így a cukorbetegek sem juthatnak hozzá a gyógyszerhez. Felkerestünk néhány gyógyszertárat a környéken, és mindenhol azt az információt kaptunk: hónapok óta nem kapnak az injekcióból.

 Sokan keresik a készítményt, de sajnos régóta nem szállítanak hozzánk belőle. Ha nagyon ritkán kapunk is, akkor egy-egy darabot, ami aggodalomra adhat okot. Folyamatosan leadjuk a rendelést, de rendszerint visszadobja a rendszer. Megjósolni sem lehet, meddig tart ez az állapot

 – fogalmazott a Haon érdeklődésére egy Csapó utcai gyógyszertárban dolgozó. Kiemelve, a készítmény teljes ára csaknem 35 ezer forint, ha van rá szakorvosi javaslat, akkor hozzávetőleg 10 ezer forintért hozzá lehet jutni.

Az ismert közösségi oldalon számtalan olyan csoportot hoztak létre, ahol a cukorbetegek egymást között megbeszélhetik a problémáikat. Nem kellett sokáig keresgélnünk, hogy hasonló bejegyzésekre bukkanjunk: 

„Sziasztok! Mindenki vigyázzon, ugyanis sok fogyókúrázó cukros/inzulinos csoportokban vadásznak információkra. Többnyire az érdekli őket, hogy hol kapnak cukorbetegeknek szánt gyógyszert, injekciót, jómagam is buktattam már le ilyen embert.” – írja az egyik hozzászóló.

 A bejegyzésre számos reakció, megjegyzés érkezett, amik alapján arra lehet következtetni, hogy a készítmény valóban hiánycikk, és azok sem jutnak hozzá, akiknek nagy szükségük lenne rá.

Súlyos következményekkel jár

A témával kapcsolatban Késmárky András orvosigazgató, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának (DEKOM) a vezetője leszögezte, hogy a cukorbetegség kezelésére kifejlesztett injekciónak valóban van fogyasztó hatása, ugyanis nagyban csökkenti az étvágyat. – Fontos, hogy szakorvosi rendelvényhez kötött, az orvosnak folyamatosan ellenőriznie kell az adagolást, illetve konzultálnia szükséges a beteggel, az esetleg mellékhatások miatt – emelte ki. Hozzátéve, vannak zárt Facebook-csoportok, ahol a diétázók megbeszélik egymással, a fogyás eléréséhez hogyan kell alkalmazni a gyógyszert. Az orvosigazgató elmondta, a diétázók egyáltalán nincsenek tisztában azzal, milyen súlyos következményekkel néznek szembe. 

Késmáry András a súlyos következményekről beszélt
Forrás: Napló-archív

Mellékhatásként felléphet emésztési zavar, hányinger, hányás, hasmenés és gyomorhurut. Továbbá, ha valaki az előírtnál több adagot vesz be, szakorvos nem ellenőrzi, hogy az egyén szervezete hogyan reagál az injekcióra: mellékhatásként felléphet hajhullás, illetve a nem rendeltetésszerű használat pajzsmirigydaganathoz is vezethet 

– hangsúlyozta a szakember. 

NE


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában