Egészséges táplálkozás

2023.02.02. 14:56

Adalékmentes sonka, szalámi és grillkolbász – Debrecenből

Egészséges, fehérjedús készítmények előállításán fáradoznak a debreceni kutatók.

Gulyás János konzorciumvezető, a Gulyás János és Társa Kft. ügyvezetője a rendezvényen

Forrás: Kiss Annamarie

Életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények előállítása a célja a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (DE MÉK), valamint a Gulyás János és Társa Kft. konzorciumában most induló kutatóprogramnak, melynek nyitórendezvényét pénteken tartották a debreceni Erdőspuszta Club Hotelben. 

Elhangzott, hogy az élelmiszerek kereskedelmében és fogyasztásában egyre inkább előtérbe kerül az egészségvédelem és a megelőzés fontossága. Többek között ez az oka annak, hogy megnőtt a fogyasztók érdeklődése a magas hozzáadott értékű termékek iránt.

– Nagy öröm számunkra, hogy a Karunk tud olyan szakmai és tudományos támogatást nyújtani, amelyre a gazdasági szereplőknek szüksége van. Manapság a húsfogyasztás nem a legnépszerűbb terület, de fontos hangsúlyozni, hogy a hazai előállítású, jó minőségű fehérjeforrás elengedhetetlenül szükséges a lakosság egészségének fenntartásához. A projekt célja, hogy a húsipari fejlesztések az egészségmegtartás irányába induljanak el – fogalmazott dr. Stündl László, a DE MÉK dékánja.

Dr. Stündl László Debrecen Haon
Dr. Stündl László, a DE MÉK dékánja
Forrás: Kiss Annamarie

A projektben résztvevő, közel 25 éves múltra visszatekintő családi vállalkozás olyan lehetőségek után kutat, amely a magyar piacon eddig nem volt jelen. 

A húsfogyasztást szeretnénk oly módon formálni, hogy ha a magyar ember húst szeretne enni, akkor egészséges termékekkel tudjon táplálkozni 

– mondta Gulyás János konzorciumvezető, a Gulyás János és Társa Kft. ügyvezetője.

Tartós siker

Az élelmiszerek tartós piaci sikerét az biztosíthatja, ha valódi élettani előnyöket biztosítanak, kiváló ízhatásúak és innovatív, költséghatékony technológiákkal állítják elő őket. A tervek szerint a 2025-ig kifejlesztendő új termékek ezen kihívásoknak fognak megfelelni. 

A táplálkozástudomány forradalma zajlik napjainkban, emiatt rengeteg tévhit és dezinformáció kering a világban. A táplálkozással direkt módon összefüggő betegségek aránya 57 százalék, ezért az egészségtudatos életmód egyik legfőbb eleme is ez

 – emelte ki dr. Kiss Attila, a projekt szakmai vezetője, a DE MÉK tudományos főmunkatársa. A projekt során olyan vörös hús alapú termékeket fognak kifejleszteni, amelyeknek bizonyítottan fiziológiai előnyei vannak. A fejlesztésekben kulcsszerepet játszanak a zsírhelyettesítésre, illetve rostpótlásra használatos prebiotikumok, melyek a káros baktériumokat is képesek háttérbe szorítani. Elsődleges feladat lesz ezen kívül a fehérjepótlás és fehérjedúsítás megvalósítása, mivel a modern fogyasztói trendek a fehérjében gazdag élelmiszereket részesítik előnyben.

Kiss Attila DE MÉK Debrecen haon
Dr. Kiss Attila, a projekt szakmai vezetője
Forrás: Kiss Annamarie

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában