Ez most a helyzet

2023.02.07. 20:00

Duplájára nőtt öt év alatt a debreceni házak négyzetméterenkénti ára

A város gazdaságának erősödése a helyi és környékbeli házak értéknövekedését hozza magával.

Ahogy elindul az új üzemekben a termelés, egyre több lakásra lesz majd szükség

Forrás: Czinege Melinda

Jelentős gazdasági fejlődés indult el az elmúlt években Hajdú-Bihar vármegye megyeszékhelyén, egyebek mellett itt építi meg új gyárát a BMW Group, amelynek vezetői alig két hónapja jelentették be, hogy mintegy 2 ezer milliárd euró értékben, további 500 új munkahelyet teremtve, egy akkumulátor-összeszerelő üzemet hoznak létre az épülő üzemük közvetlen szomszédságában. Hazánk gazdasági történetének eddigi legnagyobb beruházása szintén Debrecenhez kötődik: a CATL kínai akkumulátorcég második Európai gyárát hozza a Déli Gazdasági Övezetbe. De folyamatban vannak még a Semcorp és a Halms beruházásai is.

A gazdasági fellendüléssel, a folyamatosan megjelenő munkaerőigénnyel pedig megjelent a debreceni ingatlanok iránti felfokozott kereslet is. 

Az ingatlan.com portálon elérhető adatok szerint, míg 2018-ban 326 ezer forint volt egy nem újépítésű lakás négyzetméterenkénti átlagára, addig 2022-re ez több mint a duplájára emelkedett: a decemberi adatok 780 ezer forintos árról számolnak be. Nem új építésű házak esetében, ugyanezen időszak alatt 272 ezer forintról 672 ezer forintra emelkedtek a négyzetméterenkénti átlagárak.

– Alapvetően minden debreceni ingatlankategóriára közvetlen és közvezetett hatással vannak a város gazdasági folyamatai. A lakóingatlanoknál a bérleti díjak például egy év alatt 30-50 százalékkal emelkedtek – mondta a Hajdú Online megkeresésére Kerekes József ingatlanszakértő. Az albérletárakról korábban itt írtunk:

Mint kifejtette, a frekventáltabb helyeken várhatóan tovább növekedhetnek az ingatlanok árai, míg az egyéb területeken, a jellemzően használtlakások esetében várható némi csökkenés. Akár millió feletti is lehet egy új ingatlan építésének négyzetméterenkénti ára és ennek csökkenéséhez a mostani építőipari alapanyagárak sem járulnak hozzá.  

A város erőteljes növekedésének elején vagyunk, látjuk, milyen ütemben települnek be a cégek. Egyre több lakásra lesz majd szükség, amelyek jelentős része a bérbeadói piacon hasznosul majd. Ugyanis aki nem tudja majd eladni megfelelő áron, az bérbe fogja adni

– vélekedett a szakember. Hozzátette: az árak tekintetében a jövőben sem várható túlzott csökkenés, hiszen az épülő gyárak esetében a mostani előkészítő munkát végzőket a termelésben résztvevők fogják felváltani, akik szintén lakóigénnyel lesznek majd. Már most érzékelhető egy intenzívebb érdeklődés a beruházási övezetek közelében lévő települések és településrészek lakóingatlani iránt, de az ipari célú területeknél is meghaladja a kereslet a kínálatot bizonyos kategóriákban.

Kerekes József szerint a jövőben egy ingatlankínálati szűkülés várható, amennyiben nem tudnak beindulni megfelelő számban és lokációkban új lakásfejlesztések. Ehhez viszont már a városnak is szükséges lehet a hozzájárulása a helyi szabályozások felülvizsgálatával és módosításával. 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában