Frissítve!

2023.03.27. 21:10

Égnek a vonalak a katasztrófavédelemnél: széllel, hóval csapott le a szeszélyes tavaszi idő Hajdú-Biharra

Öt óra óta el sem hallgat a telefon a vármegyei központban: faágakat szakított le és épületeket rongált meg a szél. Debrecenben a villamos felsővezetéke sem úszta meg.

A szeszélyes tavaszi időjárás viharos szelet hozott és nagy mennyiségű csapadékot zúdított az országra. A rossz idő késő délután érte el Hajdú-Bihart.

A vármegyei katasztrófavédelem központjába 17 órakor futott be az első segélykérő hívás, azóta pedig folyamatosan kapnak riasztásokat

– tudtuk meg az esti órákban Papp-Kunkli Nóra tűzoltó főhadnagytól. A vármegyei szóvivő akkor hat lezárt és nyolc folyamatban lévő esetről számolt be megyeszerte. A teljesség igénye nélkül sorolva vonultak Berettyóújfaluba, Ebesre, Hajdúböszörménybe, Hajdúhadházra, Komádiba, Pocsajba, Püspökladányba jórészt lehasadt faágak, utcára dőlt fák, megbomlott tető és kémény miatt. Debrecenben két esetről szólt, a Vásáry István utcán egy iskola felújításához odakészített építőanyagokat fújt az utcára a szél, míg a Simonyi úton, a Krúdy Étterem közelében a villamos felsővezetékére borult egy faág. Személyi sérülésről a szóvivőnek nem volt tudomása.

A fejlemények

Késő este megtudtuk, összesen 24 esethez vonultak a tűzoltók délután 17 óra óta a megyeszerte, főként fakidőlés, ágleszakadás miatt és a szél okozta épületkárok okán.

A katasztrófavédelem vármegyei szóvivője friss tájékoztatása szerint az utóbbi nyolc alkalommal debreceni helyszínekre hívták a kollégáit. Még tartanak a munkálatok a Simonyi úton a villamos-felsővezetéknél, és dolgoznak a Hétvezér utcán, ahol egy közlekedési lámpa hibásodott meg a vihar következtében.

Közlekedési lámpát javítanak a debreceni Hétvezér utcán
Közlekedési lámpát javítanak a debreceni Hétvezér utcán
Forrás: Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hiába van március vége, este 9 után nem sokkal a hó is megérkezett Debrecenbe, a város honlapján lévő webkamerákon elég jól lehet követni az aktuális helyzetet.

Forrás: Debrecen.hu

Mint azt megírtuk, az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő este adott ki másodfokú riasztásokat Hajdú-Bihar egyes területeire. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

Az erős széllökésekre és a sok csapadékra a debreceni városháza is reagált közleményben: azt írták, az önkormányzat folyamatosan figyelemmel követi az időjárás változását, és annak szélsőségessé fordulása esetén azonnal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre korábban szél miatt másod-, eső miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Hajdú-Biharra.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!