Mindenre van magyarázat

2023.03.30. 14:15

Sem ballisztikus rakéta, sem konténerlakás nem érkezett Debrecenbe

A túlméretes rakományok érkezésére egy sokkal reálisabb magyarázatot kaptunk.

Forrás: Kiss Annamarie

Kedden a Haon is beszámolt arról a Magyar Közút jelzése alapján, hogy Hajdú-Bihar vármegye útjain túlméretes járművek jelenlétére lehet számítani. Hétfőn este fotóriporterünk lencsevégre kapta a két forgalmi sávot is lefoglaló szállítmányokat.

A közösségi oldalakon közben beindult az élénk találgatás, elvégre ritkán látni ekkora rakományt Debrecen útjain. A késő esti időpont csak fokozta a gyanút.

Volt, aki szerint konténerlakásokat szállítanak az ipari parkok közelébe. Mások szerint hatósági áras benzint vagy feketén eladott gázolajat rejtenek az objektumok. Egyesek messzebbre engedték a fantáziájukat, szerintük háborús rakétákat, harci gépeket készülnek Debrecenben összeszerelni. Meg kell hagyni, a képek alapján ez utóbbi hasonlít a legjobban a szerelvény.

A szállítmányok oldalán jól kivehetően látszott a kivitelező cég neve és logója. Megkerestük a miskolci vállalkozást, azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

A Haon egyik olvasója állt a legközelebb az igazsághoz, szerinte nem kell azonnal összeesküvést látni a dolgok mögött, mindössze a katasztrófavédelem gyakorlatáról van szó.

Felkerestük a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, Bányai Judit tűzoltó százados elmondta, nem a katasztrófavédelem szállíttatta Debrecenbe a különös szerkezetet. A  sajtószóvivő azonban a Gróf Széchenyi Ödön Tűzoltó Kiképző Akadémiához (DETKA) irányított minket.

Juhász Martin, a DETKA Oktató Kft. értékesítési menedzsere portálunk érdeklődésére megerősítette, valóban az akadémiára érkeztek a hétfő esti szerelvények. Elmondta, a rakomány valójában hőszimulációs berendezés. Ez az új berendezés egy életnagyságú szimulátor, melyet április közepén fognak átadni.

A DETKA a reptéri tűzoltó kiképzés lebonyolításával foglalkozik. Kiképzőpályájukon valós körülmények között oktatják egy esetlegesen bekövetkezett repülőgép-szerencsétlenség, reptéri tűz felszámolását.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában