Atlétika

2022.05.22. 20:06

Füzesabonyi atléta végzett országos elsőként a Futókörök Napján

Orrvérzéssel párosult allergiás rohamai ellenére 82,46 kilométeres teljesítménnyel országos legjobbnak bizonyult Juhász Sándor. A Füzesabonyi SC ultrafutója 62 kört tett meg Egerben a 2. Futókörök Napja elnevezésű rendezvényen.

Bódi Csaba

Juhász Sándor bátran néz szembe a kihívásokkal

Forrás: Családi album/Beküldött fotó

– A kitűzött célt 80 kilométer teljesítése jelentette úgy, hogy sajnos immár két hete allergiás tünetek nehezítik a mindennapjaimat, ezzel együtt ezt egy jó kihívásnak fogtam fel – mondta a heol.hu-nak Juhász Sándor. – Arra nem számítottam, hogy az elért eredményem országos elsőséget ér, a futás végén csak az egri eredményeket néztük. Annak örültem, hogy Eger szép teljesítményt ért el országos viszonylatban. Amikor a közösségi oldalamon megírtam a beszámolót, Kormos Kitti hozzászólásában szerepelt hogy első lettem. Így viszont Egerből Takács Gábor végzett másodikként országos szinten, de Szivós Orsi is az élmezőnyben zárt. A megyeszékhelynek ez óriási eredmény. Mivel számomra egy kört pluszban elszámoltak, jeleztem, hogy ez így téves, és utólag megtörténik a javítás.  

Eger a hatodik a tizenötös listán - A Szabadidősport-Eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) égisze alatt 15 helyszínen egy időben futhattak a résztvevők a 2. Futókörök Napján. Egerben 336 induló 2618 kilométert tett meg, ami országosan a hatodik legjobb eredmények számít. A férfiaknál Juhász Sándor 62 kört teljesített, ami 82,46 kilométert jelent és ez a legjobbnak számított Magyarországon. Másodikként Takács Gábor (58 kör, 77,14 kilométer), harmadikként pedig – egyben legjobb női versenyzőként – Szivós Orsolya (50 kör, 66,50 kilométer) végzett.

A Füzesabonyi SC színeiben szereplő atlétát arról is kérdeztük, hogy a Szmrecsányi Lajos Érsekkertben 2021 októberében átadott, 1330 méteres futókör sportolói szemmel hogyan vizsgázott.

– Ízületkímélő, nagyon jó rajta futni, a pályát övező környezet pedig csodálatos, és jelentős részben árnyékban lehet róni a métereket  – emelte ki Juhász Sándor. –  Arra azonban figyelni kell, hogy a futókört keresztezi néhány aszfaltos út, amelyen a kerékpárosok és a rolleresek alkalmanként eléggé figyelmetlenek. Ultrafutó szemmel pici negatívum, hogy elég sok a kacskaringós rész, ami nyolc óra futás után már megterhelő. Mindent egybevéve azonban méltán lehet büszke a város erre a rekortán körre.

Juhász Sándor 2004-ben súlyos térdsérülést szenvedett egy vállalati foci tornán. Akkor még az is kérdéses volt, egyáltalán képes lesz-e futni. Azóta minden kilométert megbecsül a sportember, kiemelve, hogy neki a futás jelenti a kikapcsolódást.

– Nagy holtpontom nem volt a verseny alatt, igaz, jól tudom kezelni a nehézségeket – folytatta a sportember. – A nagy meleg miatt gyakrabban frissítettem, vagy az árnyékos szakaszokon belesétáltam. Az utolsó órában azonban ismét allergiás rohamok gyötörtek, és sajnos a sok orrfújás miatt orrvérzéssel kínlódtam. Ettől függetlenül idei eredményeim között egyértelműen ez a futás számít a legeredményesebbnek. A szezon már januárban elkezdődött, azóta nyolc versenyen vagyok túl, illetve eddig minden hónapban körbefutottam a Tisza-tavat, vagyis négyszer megtettem a 64,2 kilométeres távot. Idén kiemelkedő megméretésként október 15-én 24 órás betétfutamon indulok az UKKO Ultra Balatoni Ultrafutó fesztiválon, ám addig sok verseny vár rám. A soron következő próbatétel szombaton Sarudon lesz, ahol a 28 kilométeres 5. Tisza-tavi Jótékonysági Összefutás nevű rendezvényen veszek részt.

Kétezerben kezdte a rendszeres futást - Juhász Sándor 22 éve fut rendszeresen, ebből 12 esztendeje versenyszerűen rója a kilométereket. A Team Miki sportcsapat és a Tündérkör Alapítvány színeiben 2011-től jótékonysági futóként szerepel úgy, hogy számtalan támogatás fűződik a nevéhez. Kiemelten fontos feladatnak tartja az önkéntes munkát, elhivatottságát a füzesabonyi Szent Flórián Tűzoltó Egyesület tagjaként juttatja érvényre. Versenyzését klubja, a Füzesabonyi SC biztosítja, de külön köszönettel tartozik az egri Honfi Gábornak, aki 2020 óta cipőkkel és futóruházattal segíti.

A 48 éves Juhász Sándor fizikálisan jól érzi magát, még képes felvenni a versenyt a fiatalokkal. Futóbarátja, Bogár János példája lebeg a szeme előtt, aki 58 évesen még mindig az élmezőnyben található..
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában