Fesztivál

2022.07.02. 14:58

Különleges kakasételek rotyogtak a maklári kondérokban + fotók, frissítve

Kora délutánra félidejéhez érkezett a XV. Nemzetközi Kakasfesztivál Makláron A 17 versengő főzőcsapat délre leadta zsűrizésre készítményét, a vendégek pedig túl vannak már a nótaszóval kísért ebéddel.

S. S.

17 csapat mérte össze tudását Makláron

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Frissítés:

A kulturális programok délutáni hivatalos megnyitóján Hanuszik Csaba, a település polgármestere átnyújtotta a Maklár Községért kitüntetést Havasi Lászlónénak az általános iskola volt igazgatójának, a Nyugdíjas Klub elnökének.

Kihirdették a főzőverseny eredményét is. Az első helyet a nagytályai önkormányzat - élükön Orosz József polgármesterrel - csapata nyerte, megelőzve a maklári Karate Klub, illetve a helyi Napsugár Óvoda dolgozóinak csapatát. A faluvezető külön is kifejezte örömét, hogy testvértelepülésük, Szádalmás szintén részt vett a kakasfőző versenyben.

14.00

A településen régi hagyománya van a kakasfesztiválnak. Az idei esztendőben igen gazdag programkínálattal csalogatták a résztvevőket a szervezők, a helyi önkormányzat és az Együtt Maklárért Egyesület. A napot természetesen a kakasfőző versennyel nyitották, 17 csapat igyekezett megmutatni, hogy mit is lehet kihozni a "kukoriból". Nem volt könnyű dolga a csapatoknak, mert míg a hajnalban a főzősátrakat felállítókat jókora zuhé kapta el, addig magukat az üstök mellett ténykedőket a rekkenő hőség tette próbára.

A sok rendszeresen visszatérő társaság között ezúttal is ott találtuk a füzesabonyi Kertbarátokat. Nagyné Váradi Anna munkatársunknak elmondta: abonyi kapros kakast készítettek káposztával és izgatottan várják a szakmai zsűri döntését. Annál is inkább, mert ötödik éve járnak már Maklárra és még mindig sikerült valamelyik díjat elhozniuk. A főznivaló húst maguk a szervezők biztosították, de ettől fogva minden csapatnak magának kellett megmutatnia tudását.

 

- Mi hoztunk magunkkal egy plusz sátrat is, mert olyan sokan jöttünk. Természetesen mindkettőt annak rendje módja szerint feldíszítettük - tette hozzá a kertbarát csapattag.

A kakasfőzés mellett más finomság is készült a délelőtt során: rétest nyújtottak, majd sütöttek a tájházban. Mindaddig pedig, amig sütés-főzés zajlott - főleg gyerekek és fiatalok számára - megannyi izgalmas programot biztosítottak a szervezők.

A délutáni kulturális programok hivatalos megnyitóját 15.30-ra hirdették meg. Nem is akármilyen műsorra számíthatnak az érdeklődők, hiszen fellépnek egyebek között a nemzetközi hírű kötélugrók, lesz Aradi-Varga humorduó, Zoltán Erika, majd hajnalig tartó élőzenés tánc és mulatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában